Esenţiale azi, 31 iulie

92

SRI nu ar putea asculta 6 milioane de români

Șeful Direcţiei Analiză din cadrul Ministerului Justiţiei a declarat că „nu avem, nici pe departe, resursele şi nici nevoia operativă de a urmări atâta lume, aşa cum se prezintă uneori în spaţiul public. În realitate, între 2004 si 2016, SRI a solicitat şi obţinut un pic peste 9.000 de mandate de securitate naţională, care au vizat interceptarea comunicaţiilor unui număr de aproximativ 16.000 de cetăţeni. Unele dintre mandate pot fi, conform legislatiei în vigoare, prelungite sau extinse. Cifra de 6 milioane de oameni urmăriţi în România, vehiculată în media, nu doresc sa o comentez. SRI a dat un comunicat de presă pe acest subiect, în care sunt prezentate situaţiile statistice exacte.”

Declaraţia face referire la informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora SRI ar fi ascultat 6 milioane de români. Preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a informat că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000. Acesta a susţinut că, dacă se face o medie de 20 de persoane per mandat, numărul persoanelor interceptate trece de 6 milioane.

Cea mai vândută mașină din Europa

În timp ce Dacia a înregistrat creșteri semnificative cu modelele Sandero și Duster, care au urcat pe locurile 13 și 18 în topul vânzărilor de mașini noi în Europa în primele șase luni ale anului, Volkswagen Golf este pe primul loc, potrivit unei ample analize publicate luni de compania de analiză Jato Dynamics.

Vânzările la Ford Fiesta au înregistrat o ușoară scădere, modelul coborând pe poziţia a patra, în timp ce Nissan Qashqai rămâne cel mai bine vândut SUV din Europa, cu 134.000 de unităţi, în ușoară scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Ford Ecosport, SUV-ul produs la Craiova, a ajuns la 55.000 de unităţi comercializate, de 3 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Donald Trump, dispus să se întâlnească cu omologul său iranian

Președintele Statelor Unite a declarat că este dispus să se întâlnească cu președintele iranian oricând, fără condiţii, pentru a discuta despre modalităţile de aplanare a tensiunilor din relaţiile bilaterale, după ce SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iranul. Ar fi prima întâlnire bilaterală între liderii celor două ţări dinainte de revoluţia iraniană din 1979.

În ultimele zile, Donald Trump și înalţi oficiali iranieni au schimbat mesaje în care se ameninţau reciproc. În același timp, Washingtonul pregătește o nouă serie de sancţiuni asupra Teheranului, în ciuda obiecţiilor din partea Marii Britanii, Franţei, Chinei, Rusiei și Germaniei, care doresc să respecte în continuare acordul nuclear.

Plăcuţele de înmatriculare cu mesaje anti-PSD vor fi retrase de autorităţile suedeze

Autorităţile din Suedia îi vor retrage șoferului român plăcuţele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, a informat Eva Isaksen, purtător de cuvânt al Agenţiei de Transport din Suedia. Conform purtătorului de cuvânt suedez, numerele de înmatriculare sunt perfect legale în Uniunea Europeană, însă ţările prin care trece autoturismul au libertatea de a nu le accepta şi îi pot cere şoferului să le schimbe cu cele standard.

Cu toate acestea, după ce autorităţile din Suedia au fost informate privitor la mesajul înscris pe plăcuţe, acestea au decis să îi retragă șoferului dreptul de a circula cu ele și în Suedia. În România, Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz.

Franţa a interzis telefoanele mobile în școli

Parlamentul francez a adoptat definitiv luni interzicerea telefoanelor mobile în școli și universităţi. Conform proiectului de lege, este interzisă utilizarea oricărui obiect prin care se poate comunica, fie el telefon mobil, tabletă, ceas smart. Vor exista excepţii atunci când se are în vedere utilizarea în scop pedagogic sau în cazul copiilor cu deficienţe, decizie lăsată la aprecierea fiecărei instituţii prin regulamentul interior.

Scopul proiectului de lege este de a consolida educaţia elevilor în vederea folosirii responsabile a instrumentelor și resurselor digitale.

Oficiali SUA: Coreea de Nord construiește noi rachete balistice

Surse americane oficiale au declarat luni că sateliţii au observat o activitate continuă într-un amplasament din Coreea de Nord care a mai produs rachete balistice. În acest context, reprezentanţii Coreei de Nord şi ai Coreei de Sud s-au întâlnit marţi în oraşul Panmunjom, situat în zona demilitarizată de la graniţă, în dorinţa de a adopta măsuri importante pentru reducerea tensiunilor şi începerea unei relaţii bazate pe încredere.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat săptămâna trecută că în Coreea de Nord se continuă procesul de fabricare de combustibil pentru bombe nucleare, deşi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a promis începerea procesului de denuclearizare.

Programul de securitate al aeroportului american urmărește pasagerii

Administraţia americană pentru Securitatea Transporturilor (TSA) este criticată pentru urmărirea în secret a pasagerilor în timpul zborurilor încă din 2010. „Scopul acestui program este de a asigura faptul că pasagerii și echipajul de zbor sunt protejaţi în timpul călătoriei cu avionul. Nu se ia în considerare rasa și religia și nu se intenţionează supravegherea americanilor obișnuiţi”, a explicat TSA.

Cu toate acestea, John Casaretti, președintele Asociaţiei Marshal Air, a declarat că programul „nu îndeplinește criteriile misiunilor acceptabile”. Este nevoie de transparenţă totală „din cauza rezultatelor neclare obţinute de TSA prin utilizarea acestor tehnici nesigure și neștiinţifice pentru a urmări și a monitoriza călătorii care nu au făcut nimic rău”, a completat Hugh Handeyside, avocat în cadrul Proiectului de Securitate Naţională al Uniunii Civile Americane.

Rusia întărește flota din Marea Neagră

Flota rusă pentru Marea Neagră va primi şase nave de război de diferite clase şi, cel mai probabil, un ekranoplan, un hibrid între o barcă cu motor şi un avion, după ce anul acesta marina militară rusă va achiziţiona 26 de nave de război, dar şi alte ambarcaţiuni, patru dintre ele fiind echipate cu rachete de croazieră Kalibr, a anunţat președintele rus.

Potrivit comandantului flotei, Alexander Moiseev, din cele șase nave, trei deja au fost recepţionate. „Este vorba despre fregata Amiral Makarov, de nava de culegere de informaţii şi cercetare Ivan Kurs şi încă una”, a declarat Moiseev. În plus, vicepremierul Iuri Borisov a declarat că pe viitor ekranoplanele vor fi dotate cu rachete și vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime.

Apel la decizia de permitere a printării 3D a armelor de foc

Un grup de avocaţi din SUA a depus o cerere pentru a bloca o reglementare a administraţiei Trump care a permis publicarea și distribuirea în mediul online a instrucţiunilor de printare 3D a armelor de foc. Conform deciziei guvernului american, începând cu 1 august, oricine poate descărca gratis de pe internet planurile unor arme de foc, ce pot fi ulterior printate la o imprimantă 3D.

Decizia guvernului a fost aspru criticată, experţii susţinând că aceste arme nu pot fi detectate în şcoli, aeroporturi sau tribunale și nu pot constitui probe în procese soldate cu victime, întrucât pot fi distruse foarte uşor. De asemenea nici nu se poate ţine o evidenţă a lor, pentru că nu au numere de serie. Există și temerea că, dacă oricine poate deţine astfel de arme fără permis, atunci ar putea avea loc mult mai multe masacre.

Canada le promite ajutor financiar palestinienilor vulnerabili

Canada a promis că va acorda un ajutor de 50 de milioane de dolari pentru susţinerea palestinienilor vulnerabili din Cisiordania și Gaza. În total, 12 milioane de dolari vor fi direcţionaţi către organizaţii internaţionale, cum ar fi Programul Alimentar Mondial și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, cu scopul de a răspunde nevoilor urgente ale celor mai vulnerabile grupuri din teritoriu, inclusiv supravieţuitorilor violenţei sexuale și persoanelor cu dizabilităţi.