Esenţiale azi, 8 iunie

101

Franţa interzice telefoanele mobile în școli

Joi, în Franţa, Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, a adoptat un proiect de lege care prevede ca, începând cu septembrie 2018, să fie interzis accesul elevilor cu telefoane mobile în şcolile primare şi generale, a confirmat ministrul francez al educaţiei.

Astfel, începând cu anul școlar următor, va fi interzisă utilizarea telefoanelor în pauze, la prânz și la ore. Interdicţia va fi valabilă şi la orele desfăşurate în spaţii exterioare, spre exemplu la cursurile de sport.

„În zilele noastre, copiii nu se mai joacă la pauză, sunt doar în faţa smartphone-urilor lor și, din punct de vedere educaţional, este o problemă”, a declarat Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al educaţiei.

Pentru ministrul educaţiei, problema telefoanelor mobile și a tabletelor este o chestiune de „sănătate publică”. „Este important ca copiii sub vârsta de 7 ani să nu fie în faţa acestor ecrane”, a adăugat el, considerând, de asemenea, această mișcare drept o modalitate de reducere a agresiunii cibernetice.

Din iulie 2010, codul şcolar din Franţa interzice folosirea telefoanelor mobile „în orice activitate şcolară şi în locuri prevăzute prin regulament intern”.

Dacă summitul va decurge bine, Kim Jong-un va fi invitat la Casa Albă

Donald Trump îl va invita pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un, la Casa Albă, dacă summitul de săptămâna viitoare din Singapore va avea succes, a declarat joi președintele SUA.

Donald Trump a declarat că se simte „foarte pregătit” pentru întrevederea cu Kim Jong-Un și a subliniat că rezultatul întâlnirii depinde de „atitudine”.

Președintele american, care urmează să aibă o întrevedere cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, pe 12 iunie, în Singapore, a subliniat de asemenea că nu are nevoie să se pregătească prea mult înainte de discuţii, iar, în eventualitatea în care discuţiile din Singapore nu sunt conform așteptărilor, va pleca.

Boris Johson: Brexitul ar putea fi un fiasco

Ministrul britanic al afacerilor externe, Boris Johnson, a avertizat asupra faptului că Brexitul va fi „ireversibil” și va avea loc, însă „riscul este să nu fie cel pe care îl dorim”.

„Trebuie să acceptăm faptul că ar putea fi un fiasco. Nu trebuie să se panicheze nimeni. Fără panică. Totul va fi bine la final”, a declarat ministrul britanic.

El a susţinut de asemenea că temerile privind graniţa irlandeză sunt nejustificat de mari, „este atât de mică şi sunt puţine firme care folosesc graniţa în mod regulat, nu pot să cred că lăsăm acest lucru să ne incomodeze”.

Cât despre președintele american, Johson a declarat că îl admiră din ce în ce mai mult și că este „din ce în ce mai convins că există leac pentru nebunia lui. Imaginaţi-vi-l pe Trump gestionând Brexitul. Ar fi foarte dur. Ar fi haos. Toată lumea ar crede că a înnebunit. Dar de fapt ar putea obţine rezultate.”

Canada și legalizarea marijuanei

Senatorii canadieni au adoptat ieri legea care va face din Canada prima naţiune care legalizează marijuana pentru utilizarea în scopuri recreative.

Fiecare provincie canadiană intenţionează să introducă pe piaţă marijuana legalizată într-un mod ușor diferit, astfel încât se vor crea o serie de minilaboratoare pentru realizarea unui proces masiv de testare.

Autorităţile se așteaptă ca noua lege să dea o lovitură semnificativă pe piaţa neagră, să reducă povara poliţiei și a sistemului judiciar și să îmbunătăţească sănătatea publică. Un aspect delicat pentru autorităţile canadiene a fost însă stabilirea unor preţuri care să fie suficient de scăzute pentru a diminua vânzările ilegale, dar nu atât de scăzute încât să ajungă în mâinile tuturor.

Turcia suspendă acordul cu Grecia în domeniul imigraţiei

Pe fondul unei crize bilaterale, „Turcia a suspendat acordul cu Grecia cu privire la readmisia imigranţilor extracomunitari”, a anunţat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Măsura a venit după ce Consiliul de Stat al Greciei a emis o hotărâre irevocabilă de acordare a azilului pentru opt ofiţeri militari turci pe care Ankara îi acuză de participarea la lovitura de stat din iulie 2016 împotriva lui Recep Tayip Erdogan.

„Acţiunile Greciei nu sunt acceptabile. (…) Grecia a devenit un adăpost pentru autorii complotului. (…) Avem un acord bilateral de readmisie cu Grecia și am îngheţat acest acord, însă menţinem relaţiile de lucru cu Grecia”, a declarat Cavusoglu.

Imediat după decizia autorităţilor din Grecia, avioane de vânătoare turce au pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Greciei, în ceea ce pare a fi un act de intimidare.

Pentagonul vrea alt sistem informatic pentru a se feri de atacurile cibernetice

Pentru ca hackerii din state precum Rusia şi China să nu mai obţină acces la reţeaua Pentagonului, Departamentul american al Apărării dezvoltă un sistem online special destinat angajaţilor.

Pentru ca traficul online al celor aproximativ trei milioane de angajaţi să nu aibă legătură cu internetul, Pentagonul a angajat companii private cu scopul de a dezvolta un produs cu stocare pe servere externe, de tip cloud.

„Ne aflăm într-o cursă împotriva adversarilor noştri şi ştim că atacurile cibernetice sunt efectuate de obicei prin sistemele informatice de tip browser”, a declarat Steve Wallace, director tehnic al Agenţiei pentru Sisteme Informatice a Pentagonului, care crede că noul produs „ar oferi protecţie faţă de o gamă largă de atacuri împotriva reţelei Departamentului Apărării”, notează Mediafax.

Detenţie pe viaţă pentru Rakhmat Akilov, atacatorul din Stockholm

Rakhmat Akilov, autorul atentatului terorist cu vehicul de la Stockholm, din 2017, care s-a soldat cu cinci decese, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru terorism.

„A acţionat cu intenţia directă de a ucide cât mai mulţi oameni”, au declarat surse judiciare.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, un imigrant din Uzbekistan căruia îi fusese respinsă cererea de acordare de azil, a recunoscut că a comis atacul în urma căruia cinci persoane au fost ucise, inclusiv o fetiţă de 11 ani, iar alte zeci oameni au fost răniţi.

Bărbatul a jurat credinţă reţelei Stat Islamic înainte de atac, a declarat că a comis atacul pentru a forţa Suedia să înceteze operaţiunile militare împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Cu toate că și-a declarat apartenenţa la gruparea Stat Islamic, nicio grupare teroristă nu a revendicat atentatul.

Trump recunoaște islamul drept „una dintre marile religii ale lumii”

Salutând musulmanii din întreaga lume cu „Ramadan Mubarak” („O sărbătoare binecuvântată”), președintele Donald Trump a găzduit, miercuri, prima sa cină la Casa Albă pentru luna sfântă a Ramadanului islamic.

„În adunarea din această seară, onorăm o tradiţie sacră a uneia dintre marile religii ale lumii”, a declarat președintele american.

În cadrul iftarului de la la Casa Alba (masa pe care musulmanii o servesc în fiecare zi la apusul soarelui, pe toată perioada Ramadanului), președintele a salutat personalul diplomatic al naţiunilor majoritar musulmane, cum ar fi Irak, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

În primul an al președinţiei sale, Trump nu a găzduit o cină iftar la Casa Alba, așa cum era tradiţia iniţiată de președintele Bill Clinton, însă în acest an, obiceiul a fost reluat.

Trump a amintit despre „mesajul etern al păcii, transparenţei și iubirii” din timpul Ramadanului și i-a îndemnat pe toţi americanii să se străduiască să atingă aceste valori.

Compuși carcinogeni în produsele de îngrijire pentru copii

Un studiu realizat de organizaţiile care susţin Campania pentru Cosmetice Sigure a arătat că multe produse de îngrijire pentru copii, cum ar fi șamponul și săpunul pentru bebeluși, conţin compuși care ar putea provoca cancer.

Johnson & Johnson și Baby Magic s-au numărat printre producătorii în ale căror produse s-a descoperit formaldehidă și/sau 1,4-dioxan, două substanţe chimice catalogate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) ca posibili compuși cancerigeni.

În urma studiului, Johnson & Johnson a luat iniţiativa de a elimina din produsele pentru bebeluși compușii chimici care se pot descompune în formaldehidă și 1,4-dioxan.

Interesant este că nici formaldehida, nici 1,4-dioxan nu este un ingredient folosit în producţia produselor de îngrijire pentru copii, ci mai degrabă o consecinţă a procesului de fabricare și depozitare. S-a constatat că, atunci când multe dintre aceste produse stau pe rafturi pentru perioade mari de timp, anumite ingrediente se pot descompune și se pot transforma în acești compuși secundari cu potenţial carcinogen.

Printre companiile care vând produse ce conţin aceste ingrediente se numără American Girl, Aveeno, Baby Magic, Barbie, Dora Explorer, Huggies, L’Oreal și Suave.