Esenţiale de weekend

80

Referendumul pentru redefinirea familiei are o dată

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat sâmbătă seara la Neptun, în cadrul unei conferinţe de presă, că referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe data de 7 octombrie. Camera Deputaţilor a adoptat în mai 2017 iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

5 milioane de pensionari, în România

Numărul pensionarilor înregistraţi la sfârșitul lunii iulie era de 5.014.596, iar pensia medie a fost de 1.134 lei, cu 152 de lei mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor puse la dispoziţie de Casa Naţională de Pensii (CNPP). Numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă este de 3.846.611 persoane, din numărul acestora 2.244.795 fiind femei.

Este interzisă vânzarea becurilor clasice

Vânzarea becurilor cu halogen este interzisă începând cu data de 1 septembrie, atât în România, cât și în celelalte state ale Uniunii Europene, potrivit deciziei Comisiei Europene de promovare a eficienţei energetice. Locul becurilor clasice va fi luat de becurile LED, care contribuie la o reducere substanţială a consumului de energie. Potrivit deciziei, comercianţii vor avea voie să vândă becuri clasice doar până la epuizarea stocurilor. Autorităţile au declarat că măsura trebuia luată încă din anul 2016, însă a fost amânată până acum.

SUA nu mai susţine refugiaţii palestinieni

Statele Unite au anunţat vineri că nu vor mai finanţa Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat. Anunţul a venit la o săptămână după decizia SUA de reducere a ajutorului acordat pentru proiecte din Cisiordania și Fâșia Gaza. Washingtonul, care asigura aproape 30% din bugetul total al agenţiei, a solicitat reformarea organizaţiei. Potrivit oficialilor, modul de operare al agenţiei, care oferă servicii sociale, sanitare şi educaţionale refugiaţilor palestinieni, duce la „extinderea exponenţială şi nesfârşită a comunităţii de beneficiari”. Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni condamnă decizia Washingtonului de a tăia fondurile, pe care o consideră motivată politic.

Incendiu de proporţii la Muzeul Naţional al Braziliei

Un incendiu masiv a izbucnit la Muzeul Naţional al Braziliei, din Rio de Janeiro, cea mai veche instituţie ştiinţifică din ţară. Zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările din clădirea care deţine o colecţie de peste 20 de milioane de articole. Cauza incendiului este deocamdată necunoscută, iar până la această oră nu există informaţii dacă există persoane rănite sau nu. Incidentul este catalogat de către directorul instituţiei drept o „tragedie culturală”.

Proteste în Rusia

Mii de persoane au protestat duminică în mai multe oraşe din Rusia împotriva unui proiect legislativ de creştere a vârstei de pensionare. Președintele rus a propus ca vârsta de pensionare a femeilor să fie 60 de ani, nu 63 de ani, după cum a propus guvernul, iar în ceea ce îi privește pe bărbaţi, Putin a confirmat propunerea guvernului, și anume vârsta de pensionare să crească la 65 de ani. Potrivit legii în vigoare, femeile pot ieşi la pensie la vârsta de 55 de ani, iar bărbaţii, la 60.

Demisii în Bulgaria în urma unui grav accident

Miniştrii bulgari ai transporturilor, dezvoltării regionale și internelor şi-au anunţat demisia la solicitarea premierului, Boiko Borisov, la o săptămână după un grav accident de autocar care s-a soldat cu moartea a 17 persoane și rănirea altor 21 de persoane. Accidentul a avut loc într-o zonă muntoasă, la nord de Sofia, pe un drum recent reparat cu bani europeni. Drumul era alunecos în curba unde s-a produs accidentul, iar ministrul dezvoltării regionale a admis că s-ar fi folosit asfalt de proastă calitate pentru a reduce costurile. Bulgaria a înregistrat 96 de morţi pe şosele la un milion de persoane în 2017. Acest bilanţ este cel mai ridicat din UE, după cel al României, şi este de două ori mai mare decât media europeană.

SUA: Spionajul chinez se folosește de LinkedIn

Șeful constraspionajului american a acuzat că spionajul chinez utilizează conturi false pe LinkedIn, o platformă online dedicată mediului profesional, cu scopul de a recruta cetăţeni ai Statelor Unite care au acces la secrete guvernamentale şi comerciale. Autorităţile americane au refuzat să spună câte conturi false au fost descoperite și câţi americani au fost contactaţi astfel, dar au cerut LinkedIn să şteargă conturile false. Diplomaţia de la Beijing a negat acuzaţiile.

Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk a fost omorât

Aleksandr Zaharcenko, care a preluat în 2014 conducerea autoproclamatei „Republici Populare Doneţk “, a fost omorât vineri într-o explozie cu bombă produsă în regiunea Doneţk, titrează presa rusă. În urma exploziei, alte trei persoane au fost omorâte. Ministerul rus de Externe a reacţionat imediat, aruncând vina în acest caz asupra guvernului de la Kiev. Serviciile de Securitate ucrainene au declarat că Zaharcenko este victima unui conflict „între terorişti şi sponsorii lor ruşi.”

Scade popularitatea lui Trump

Conform unui sondaj comandat de instituţiile de presă Washington Post și ABC News şi publicat vineri, 60% dintre americani dezaprobă acţiunile preşedintelui Donald Trump, în timp ce aproape jumătate dintre ei sunt de acord cu destituirea acestuia. În plus, 49% dintre respondenţi solicită Congresului să lanseze procesul de destituire a președintelui, în timp ce 46% se opun acestei idei. După cum era de așteptat, majoritatea republicanilor (78%) aprobă acţiunile sale, în timp ce 93% dintre democraţi şi 59% dintre independenţi le dezaprobă.

Cresc riscurile transportului de refugiaţi pe Marea Mediterană

Agenţia ONU pentru Refugiaţi avertizează, într-un raport publicat recent, că traficanţii de persoane își asumă riscuri din ce în ce mai mari atunci când organizează transporturi ilegale de migranţi către Europa, deoarece garda de coastă a Libiei a sporit măsurile de supraveghere și interceptare a ambarcaţiunilor. În ciuda avertizărilor lansate, Agenţia își exprimă îngrijorarea faţă de fluxul de migranţi care își continuă trendul ascendent.

Președintele Niacaraguei împrumută tactici de la autocraţii străini

Daniel Ortega, președinte al Nicaraguei din 2007, și-a început cariera de politician acum patru decenii în calitate de revoluţionar marxist, după care s-a aliniat cu liderii mediului de afaceri și a adoptat principii ale Bisericii Catolice, impunând interzicerea totală a avortului. În ultimele luni însă, Ortega a adoptat o strategie folosită de autocraţi în Turcia, Egipt, Venezuela și în alte părţi ale lumii, și anume condamnă adversarii politici, pe care îi numește trădători, incită la violenţă și apoi neagă responsabilitatea și implicarea. În întreaga ţară, sute de protestatari au fost uciși și mulţi dintre ei au fost trimiși la închisoare.

Jurnaliști de la Reuters, condamnaţi în Myanmar

O instanţă din Myanmar a condamnat doi jurnaliști Reuters la șapte ani de închisoare pentru încălcarea în timpul investigării violenţelor împotriva musulmanilor rohingya a unei legi ce privește secretele de stat. Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, au strâns dovezi privind execuţia a zece militanţi rohingya de către armată din satul Inn Din, din nordul statului Rakhine. În „această zi tristă pentru jurnaliștii de pretutindeni”, cum a fost numită de redactorul-șef al Reuters, apărători ai libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor.