Esenţiale azi, 4 septembrie

76

România: Crește numărul firmelor radiate

Numărul firmelor radiate a crescut cu 2,04% în primele șapte luni ale anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul acestora ajungând la 48.532, potrivit statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Cele mai multe radieri s-au înregistrat în București, iar cele mai puţine, în judeţul Ialomiţa. Numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în domeniul comerţului cu ridicata și cu amănuntul, al reparării autovehiculelor și motocicletelor, în agricultură, silvicultură, pescuit și construcţii.

Colaborare Harvard-Google pentru anticiparea replicilor cutremurelor

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au declarat că au conceput un sistem de inteligenţă artificială, în colaborare cu Google, în măsură să anticipeze replicile cutremurelor. Deși sistemul oferă rezultate bune în anticiparea replicilor, Brendan Meade, profesor de știinţe la Harvard, implicat în proiect, a declarat că experţii au de parcurs „un drum foarte lung” până la a putea da avertizări în timp real.

România: Prima achitare prin contestarea interceptărilor telefonice

Un subofiţer din Jandarmerie, condamnat în anul 2017 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că a luat mită sub formă de „taxă de protecţie” de la traficanţii de ţigări de contrabandă din Bihor, a fost achitat în iulie 2018 de către Curtea Militară de Apel București. Deciza a fost luată după ce instanţa a hotărât să anuleze probele obţinute de procurori prin interceptări de convorbiri telefonice, pe motiv că acestea au fost obţinute ilegal, în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptelor.

Acesta ar fi primul și deocamdată singurul caz de achitare obţinută în instanţă prin contestarea interceptărilor telefonice efectuate în perioada de valabilitate a respectivului protocol.

Rucsacuri antiglonţ pentru copii americani

O companie israeliană care dezvoltă echipament militar a anunţat că a lansat un ghiozdan care este rezistent la gloanţe. Comenzile vin din Statele Unite și sunt în creștere. Rucsacul este conceput pentru utilizarea de zi cu zi, cântărește mai puţin de 3 kg și costă aproximativ 700 de dolari. Rucsacul rezistă la impactul gloanţelor trase de armele de mare viteză, inclusiv AK-47, AR-15 și M-16.

Există o a noua planetă în sistemul nostru solar?

Mai mulţi astronomi sunt convinși că dincolo de Neptun există o a noua planetă în sistemul nostru solar, care ar fi de 5 până la 20 de ori mai mare decât Pământul. Cu toate acestea, niciun telescop nu a reușit să o detecteze. Michael Brown, un astronom din cadrul Institutului de Tehnologie din California, a declarat că este încrezător că în viitor cineva va remarca planeta, însă are motive să creadă că a noua planetă este deocamdată invizibilă pentru observatoarele existente.

Cele mai vândute medicamente fără reţetă

Piaţa medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală a ajuns în anul 2017 la peste 1,9 miliarde de lei. Nurofenul este în topul vânzărilor acestui tip de medicamente, cu vânzări de 207 milioane de lei anul trecut şi o cotă de piaţă de 10,7%. Și Colebilul se află între primele cinci cele mai vândute medicamente fără reţetă de la noi din ţară. În această piaţă concurează companii precum Reckitt Benckiser, Biofarm, GSK, Sanofi sau Sun Pharmaceutical Industries, care deţin o cotă de piaţă de 40%.

Se deschide un birou de legătură între cele două Corei

Coreea de Nord și Coreea de Sud continuă discuţiile privitoare la deschiderea unui birou de legătură între cele două ţări, în localitatea Kaesong. Reprezentanţii Coreei de Sud au informat vineri că vor timite o delegaţie specială în Coreea de Nord în data de 5 septembrie pentru a stabili detaliile summitului dintre preşedinţii celor două ţări, care se vor întâlni în luna septembrie.

India: Stare de urgenţă din cauza leptospirozei

Autorităţile din statul indian Kerala, afectat de inundaţii, au emis o alertă de sănătate după ce în ultimele două zile 11 persoane au murit de leptospiroză, sau febra șobolanului. Până în prezent, boala a fost detectată în 5 din cele 13 districte afectate de inundaţii. Guvernul le-a cerut tuturor celor care au intrat în contact cu apele provenite din inundaţii să ia preventiv tratamentul împotriva bolii pentru a se evita izbucnirea unei epidemii. Inundaţiile devastatoare din iunie au ucis aproximativ 400 de persoane în Kerala, iar peste un milion de persoane au fost strămutate în adăposturi de stat.

Reacţii la condamnarea reporterilor Reuters

Șaptezeci și șase de grupuri ale societăţii civile din Myanmar au cerut marţi eliberarea celor doi reporteri Reuters care au fost condamnaţi la șapte ani de închisoare. Grupurile au denunţat condamnarea nedreaptă a acestora și au tras un semnal de alarmă asupra dreptului la libertatea de informare. „Întregul proces de judecată nu a fost nici liber, nici corect și a fost complet manipulat”, au declarat grupurile, cărora li s-au alăturat organizaţii pentru tineret, educaţie și pace, într-o declaraţie comună publicată pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Myanmar, Zaw Htay, nu a putut fi contactat pentru a da declaraţii cu privire la verdictul dat în cazul celor doi jurnaliști. El a refuzat sistematic să comenteze, declarând că instanţele au fost independente, iar cazul ar fi fost anchetat în conformitate cu legea.

Scade populaţia Europei Centrale

Potrivit previziunilor ONU, populaţia din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Polonia va scădea cu 13% până în 2050, ceea ce înseamnă că Europa Centrală va înregistra una dintre cele mai rapide scăderi ale populaţiei din lume. Potrivit ONU, Europa este singura regiune din lume care este de așteptat să se confrunte cu un astfel de declin demografic până în 2050. Regiunile centrale și estice ale continentului ar fi cele mai vulnerabile, din cauza unei puternice evoluţii a emigrării și din cauza ratei scăzute a natalităţii.