Ședinţă foto cu mesaj politic: Kim Jong-un călare pe un cal alb

361

La mai puţin de o săptămână de la lansarea a două „proiectile neidentificate” dintr-o provincie nord-coreeană spre coasta Japoniei, agenţia oficială de presă a Coreei de Nord a publicat mai multe fotografii în care Kim Jong-un călărește un cal alb spre muntele Paektu, cunoscut în cultura coreeană ca „Muntele Sacru”. În cei opt ani de când a preluat puterea, liderul nord-coreean a urcat muntele de mai multe ori, după fiecare ascensiune anunţând o decizie politică drastică. Analiștii se așteaptă ca și celui mai recent gest de imagine să îi urmeze o nouă mutare majoră.

Prima dată când Kim Jong-un a călătorit pe muntele Paektu a fost în 2013, iar la scurt timp după aceea a urmat persecuţia asupra celor care îl incomodau, care a culminat cu executarea unchiului său, Jang Song-thaek. De asemenea, la finalul lui 2017, tot în urma unei călătorii pe Muntele Sacru, Coreea de Nord a reînnodat relaţiile diplomatice cu Statele Unite ale Americii.

Michale Madden, expert în politica nord-coreeană, declara pentru BBC că „în cultura coreeană în general, dar în special în cultura politică, se atașează un simbolism foarte puternic călăritului și cailor”.

Un munte cu o legendă

Situat la graniţa cu China, muntele Paektu este, în tradiţia coreeană, locul unde s-a născut întemeietorul primului regat din peninsulă, regele Tangun, „nepotul Cerului”.

Conform propagandei de la Phenian, tot aici s-ar fi născut și tatăl actualului dictator, Kim Jong-il, fiul fondatorului regimului comunist din Coreea de Nord, Kim Ir-sen. Potrivit acestor informaţii, Kim Jong-il s-a născut într-una din taberele secrete ale gherilei nord-coreene, care lupta sub conducerea lui Kim Ir-sen împotriva ocupaţiei japoneze.

Teza este însă infirmată de istorici, care plasează nașterea lui Kim Jong-il într-un sat din Siberia, în 1941, cu mai bine de un an înaintea datei propuse de presa de la Phenian.

Contextul actualei ascensiuni

Cea mai recentă călătorie a liderului nord-coreean pe muntele Paektu vine în contextul în care negocierile acordului nuclear între SUA și Coreea de Nord au ajuns într-un impas după summitul eșuat din februarie, de la Hanoi. Marţi, Ri Thae-song, ministrul de externe al Coreei de Nord, a declarat că Statelor Unite „le revine responsabilitatea de a-și alege cadoul de Crăciun în cazul în care nu vor înceta cu «politicile ostile» faţă de Republica Populară Democrată Coreea (RPDC)”.

Cele două state nu au reușit să ajungă la un acord nici la negocierile din Suedia, de la începutul lunii octombrie, astfel că administraţia de la Phenian a formulat un ultimatum, ca situaţia să se rezolve până la finalul anului 2019.

Însă Statele Unite nu au oferit încă niciun răspuns, nici de Ziua Recunoștinţei, atunci când au fost lansate rachetele către Japonia, nici acum, după declaraţia ministrului de externe.

Președintele Donald Trump a participat la summitul NATO de la Londra, în perioada 3-4 decembrie, unde ţările membre au discutat problema Chinei și chiar au ajuns la un acord scris. „Recunoaștem că influenţa din ce în ce mai mare a Chinei pe scena politică internaţională reprezintă atât o oportunitate, cât și o provocare, care trebuie abordate împreună de către Alianţa Nord-Atlantică”, se spune în declaraţia oficială, citată de surse din presa germană.

De asemenea, documentul cuprinde și problema armelor nucleare și stipulează faptul că, „atâta timp cât există armament nuclear, NATO va rămâne o alianţă dotată cu arme nucleare. În același timp, menţinem angajamentul în sensul unui control eficient al armamentului, în sensul neproliferării nucleare și dezarmării. Statele aliate și-au exprimat din nou susţinerea pentru Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor.”

Ce ar putea urma

În urma declaraţiei comune de după summitul de la Londra, Ahn Chan, un transfug nord-coreean, a afirmat că „un scenariu posibil este ca RPDC să se așeze cu totul de partea Chinei”.

În conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii lui Donald Trump cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele american a afirmat că are o bună relaţie cu Kim Jong-un și că nu este îngrijorat de starea de tensiune dintre SUA și Coreea de Nord. „Îi place să lanseze rachete, nu? De aceea l-am poreclit «The Rocket Man». Dar avem o relaţie bună și aștept să văd ce se va întâmpla mai departe. Dacă n-aș fi fost eu președinte, acum am fi fost într-un război cu Asia”, a declarat Donald Trump.

De asemenea, deși nu s-a discutat problema rachetelor lansate către Japonia de Ziua Recunoștinţei, Trump a menţionat faptul că Statele Unite au cea mai puternică armată din lume și că nu se tem de niciun posibil inamic.

„În primul tratat pe care l-am semnat cu el, Kim Jong-un a spus că va denucleariza Coreea de Nord. Sper că se va ţine de cuvânt. Avem cea mai puternică armată din lume, dar sper că nu va fi nevoie s-o folosim. Dar, dacă va fi nevoie, vom face și asta”, a adăugat Donald Trump.

Pe de altă parte, experţii sunt de părere că tratatul nu va mai fi respectat, în urma acestei ascensiuni pe muntelui Paektu. John Delury, profesor la Universitatea Yonsei, din Seul, susţine că mesajul transmis de dictatorul nord-coreean este unul care îndeamnă la naţionalism și la rezistenţă, nu la pace. „Mesajul este: «Fiţi tari, va fi un an mare pentru noi și pentru ţara noastră!» Nu un an al diplomaţiei sau al summiturilor, ci unul al puterii naţionale”, a declarat profesorul, pentru agenţia de presă Reuters.

Totodată, Rachel Minyoung Lee, analist la NK News, a declarat tot pentru Reuters că, „prin vizita la Muntele Sfânt, Kim Jong-un încearcă să arate faptul că ţara sa nu va ceda în faţa Statelor Unite”.

Miercuri, Pak Jong-chon, șeful comandamentului general al Armatei Populare a Coreei de Nord, a spus că, în cazul în care Statele Unite vor folosi forţa armată, Coreea de Nord nu va întârzia să răspundă pe aceeași cale.