Ziua în care planeta ne-a rămas mică

La 2 august 2017, omenirea a atins un record trist. La 7 luni și 2 zile câte s-au scurs de la începutul anului, rasa noastră a reușit să epuizeze resursele pe care planeta le produce într-un an, conform calculelor ONG-ului Global Footprint Network.

Devoratorii de apă ai secolului bunăstării

Jumătate de miliard de persoane trăiesc într-o criză permanentă de apă, în timp ce peste 4 miliarde de oameni, adică 71% din populaţia globului, se confruntă cu un deficit de apă moderat până la sever, cel puţin o lună pe an.

Contururile unei planete de plastic

„Avem tot ce aveţi nevoie și mult mai mult!” este sloganul publicitar care apare în primele minute ale unui celebru film de animaţie1; un slogan câtuși de puţin bulversant pentru spectatorii demult acomodaţi cu reclamele societăţii de consum. Derutant poate fi însă faptul că reclama, cu promisiunile ei de abundenţă, este afișată într-un hipermarket pustiu,...

COVID-19 și pandemia de plastic

Potrivit statisticilor, în 2015 exista peste o tonă de deșeuri de plastic pentru fiecare locuitor al Terrei, în condiţiile în care mulţi experţi consideră plasticul una dintre substanţele sintetice cu risc semnificativ pentru siguranţa planetei. Pandemia de COVID-19 a exacerbat această criză, iar cercetătorii ne avertizează că mărșăluim spre o viitoare pandemie de plastic.

De la „ultimul apel pentru climă” la ABC-ul unui stil de viaţă sustenabil

Clasa de mijloc numără deja 3,8 miliarde de oameni la nivel global și se va mări cu încă 1,5 miliarde de persoane până în 2030. Pentru ca această creștere să fie o veste bună și pentru planetă, e nevoie de modificarea tiparelor de consum și de adoptarea unui stil de viaţă sustenabil.

Cea mai eficientă casă pasivă din lume a fost construită în România

Casa RIA, cu un consum de energie pentru încălzire/răcire cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convenţională, a cărei întreţinere costă numai 18 lei pe an, a fost construită lângă Târgoviște, de compania Biobuilds.

Cel mai mare parc eolian offshore al lumii va alimenta peste 4,5 milioane de locuinţe

Odată cu instalarea ultimei turbine din cele 174, a fost finalizată prima fază a celui mai mare parc eolian offshore din lume, desfășurat pe 407 kilometri pătraţi în Marea Nordului, anunţă compania daneză Ørsted A/S.

Aisberg de 315 miliarde de tone, desprins dintr-un gheţar din Antarctica

Platforma de gheaţă Amery din Antarctica a produs cel mai mare aisberg din ultima jumătate de secol. Blocul de gheaţă desprins din platformă are o suprafaţă de 1.636 km pătraţi și a fost denumit D28.

Un studiu a descoperit particule de carbon negru în placenta femeilor însărcinate

Cercetătorii belgieni au detectat particule de carbon negru în ţesutul placentar al gravidelor, folosind aparate de imagistică de înaltă rezoluţie, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Communications.

Microplasticele din apa de băut, aparent neprimejdioase pentru sănătate, dar nu inofensive

Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează, în urma unei analize a studiilor legate de prezenţa microparticulelor de plastic în apa de băut, că microplasticele din această sursă „nu par să prezinte un risc pentru sănătate”, dar că este nevoie de mai multe investigaţii care să garanteze consumatorilor că acest lucru este adevărat.

Primăria londoneză, îngrijorată de tunelurile de vânt provocate de construcţiile noi

Dezvoltatorii imobiliari din Londra vor fi nevoiţi să își modifice proiectele pentru a se conforma noii legislaţii privind efectul construcţiilor asupra curenţilor de vânt.

Norvegia anulează o donaţie de 30 mil. euro către Brazilia din cauza defrișărilor amazoniene

Norvegia, principalul finanţator care donează fonduri pentru protecţia pădurii amazoniene, a anunţat joi blocarea a 30 de milioane de euro reprezentând subvenţii destinate Braziliei, ca reacţie la continuarea defrișărilor în ciuda acordului contrar dintre Brazilia și susţinătorii Fondului de conservare a pădurii amazoniene.

Cât plastic mâncăm, din cauza poluării

Tu cât plastic ai mâncat astăzi? Dacă întrebarea ţi se pare ridicolă, înseamnă că nu știai că o persoană mănâncă, în medie, cel puţin 50.000 de particule de microplastic, pe an și că oamenii de știinţă au descoperit că cei care beau frecvent lichide comercializate în sticle de plastic înghit o cantitate mult mai mare...

UE consumă 20% din resursele planetei, deși constituie 7% din populaţia lumii

Deși nu reprezintă decât 7% din populaţia planetei, cetăţenii Uniunii Europene consumă 20% din resursele naturale ale acesteia, potrivit celui mai recent raport WWF și datelor Global Footprint Network. În strânsă legătură cu acest consum sunt fenomenele meteo extreme resimţite din ce în ce mai des pe continent. Reprezentanţii organizaţiei afirmă că o soluţie viabilă...

Gazele de eșapament, responsabile pentru 4 milioane cazuri de astm infantil

În fiecare zi apar 11.000 de cazuri noi de astm bronșic la copii ca rezultat al poluării produse de autoturisme, a constatat un studiu de amploare publicat în revista Lancet, primul care a evaluat la nivel global impactul poluării cauzate de trafic asupra astmului infantil.

Cum a reușit Coreea de Sud să recicleze 95% din deșeurile alimentare

Coreea de Sud recicla cândva doar 2% din deșeurile pe care le producea. Astăzi, procentul a ajuns la nu mai puţin de 95%, notează weforum.org, site-ul Forumului Economic Mondial.

Poluarea din propriile case, la fel de periculoasă ca poluarea exterioară

Poluarea aerului este cel mai important factor de risc pentru mediu și sănătatea umană, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Statisticile sunt înfiorătoare – 9 din 10 oameni la nivel mondial respiră aer poluat, iar 1 din 8 va muri din această cauză. Ceea ce înseamnă aproximativ 7 milioane de decese pe an, cauzate de boli...

Industriile extractoare, responsabile pentru 50% din emisiile de CO2

În general, discuţiile despre resursele planetei se învârt în jurul cantităţilor – Avem destule resurse pentru o populaţie de X miliarde de oameni? Însă cel mai cuprinzător studiu de mediu realizat de ONU evidenţiază o altă problemă legată de resurse – faptul că exploatarea lor în sine contribuie masiv la încălzirea planetei și la pierderea...

Ziua în care copiii protestează pentru un viitor respirabil

Era o zi ploioasă de noiembrie, în Stockholm, Suedia. Îmbrăcată cu o pelerină galbenă și echipată cu mănuși și căciulă, Greta Thunberg, 15 ani, stătea singură în faţa Parlamentului suedez cu o pancartă pe care scria: „Greva școlii pentru climă.” Astăzi, Greta conduce mișcarea Greva Tinerilor pentru Climă, care pe 15 martie organizează cel mai...

Studiu: Motoarele diesel subminează sănătatea publică

Un studiu realizat de ICCT – grupul nonguvernamental care a făcut publice datele ce au stat la baza scandalului Dieselgate, din cadrul companiei VW – arată că mașinile pe motor diesel contribuie cel mai mult la poluarea atmosferei și la cauzarea morţilor premature.

Evadarea din regatul de plastic

„Imaginaţi-vă o lume fără corali. Imaginaţi-vă o lume fără pești. Imaginaţi-vă o lume în care râurile curg doar în sezonul ploios”, este provocarea pe care o lansează jurnalistul Thomas Friedman, câștigătorul Premiului Pulitzer, într-un bestseller care inventariază argumentele în favoarea unei revoluţii verzi. Parafrazându-l pe Friedman, dar păstrând discuţia pe coordonatele aceluiași subiect, am putea...