Senatul SUA vrea redeschiderea unui seminar ortodox din Turcia

81

Senatul american solicită Turciei redeschiderea unui seminar teologic ortodox.

O rezoluţie introdusă la începutul săptămânii pe masa Senatului Statelor Unite, invită guvernul turc să faciliteze redeschiderea Seminarului grec-ortodox din Halki, informează LONews.

Iniţiatorul rezoluţiei este Benjamin Cardin, un senator american din Maryland, membru al Partidului Democrat, care este, de asemenea, şi membru al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Acesta şi-a motivat iniţiativa punând: "am avut privilegiul de a mă întâlni din nou cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, în timpul vizitei lui din 2009 în Statele Unite. Cererea sa, plină de pasiune, ne-a impresionat pe toţi, în ce priveşte suportul pe care trebuia să-l oferim în redeschiderea Facultăţii de Teologie din Halki, închisă cu forţa de către autorităţile turceşti în 1971."

Rezoluţia a fost deja semnată de liderul majorităţii democrate a Senatului, Harry Reid, şi de senatorii Robert Menendez, Jeanne Shaheen, Olympia Snowe şi Sheldon Whitehouse. Documentul a fost înaintat Comitetului pentru Relaţii Externe.