Studiu: Numărul adventiștilor din SUA crește constant, deși numărul creștinilor scade

3001

Biserica Adventistă este mică, diversificată, dar cu o creștere constantă, conform unui studiu al PEW Research Center.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea constituie 0.5% din populaţia adultă a Statelor Unite, în creștere de la 0.4%, cât reprezenta în anul 2007, potrivit unui studiu cu privire la peisajul religios american realizat de think tank-ul PEW Research Center în anul 2014. Această creștere poate părea nesemnificativă, însă are loc în contextul în care procentul creștinilor americani a scăzut cu aproape 8 puncte (de la 78.4% la 70.6%) în ultimii 7 ani, se precizează într-un articol publicat luni de PEW Research Center.

Biserica Adventistă reprezintă grupul religios american cel mai divers din punct de vedere etnic și rasial: „37% sunt albi, în timp ce 32% sunt negri, 15% hispanici, 8% asiatici, iar alţi 8% sunt de o altă rasă sau americani de rasă mixtă”, a precizat în raport Michael Lipka, editor Pew.

Convingeri și practici religioase

Cunoscuţi în special pentru respectarea Sabatului și așteptarea revenirii lui Iisus Hristos, 89% dintre credincioșii adventiști sunt ferm convinși că Dumnezeu există, în timp ce doar 63% dintre americani sunt absolut siguri de existenţa Lui. În plus, 89% dintre adventiști cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, potrivit studiului realizat în perioada 4 iunie – 30 septembrie 2014.

Majoritatea adventiștilor (83%) spun că religia este foarte importantă în viaţa lor (în comparaţie cu 53% dintre americani), iar 66% dintre ei consideră ca învăţăturile și convingerile religioase sunt principalul criteriu pentru a diferenţia între bine și a rău, aceștia reprezentând un procent de două ori mai mare decât cel al populaţiei americanilor adulţi.

Nu mai puţin de 85% dintre adventiștii americani cred în Cer, însă mult mai puţini (52%) cred în iad. Procentul adventiștilor care cred în iad este relativ mic în comparaţie cu cel al protestanţilor evanghelici (82%), însă studiul nu diferenţiază între iad ca pedeapsă veșnică și iad ca pedeapsă cu efecte veșnice, doctrina adventistă susţinând această ultimă variantă („moartea veșnică”).

În ceea ce privește practicile religioase, două treimi (67%) dintre adventiști spun că frecventează biserica cel puţin o dată pe săptămână, iar 86% se roagă cel puţin o dată pe zi, în timp ce doar 55% dintre adulţii americani se roagă zilnic.

Orientări sociale și politice

În timp ce 45% dintre adventișii americani sunt democraţi, 35% sunt republicani, iar 19% nu se identifică cu niciun partid. După anunţarea intenţiei neurochirurgului adventist Ben Carson de a candida în cadrul alegerilor prezidenţiale de anul viitor, Biserica Adventistă a dat publicităţii un comunicat prin care își sublinia neutralitatea politică.

Părerile adventiștilor cu privire la avort sunt împărţite: 42% dintre aceștia spun că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în timp ce 54% spun că acesta ar trebui să fie ilegal în toate (19%) sau în majoritatea cazurilor (25%).

În ceea ce privește homosexualitatea și căsătoria între persoane de același sex, 59% dintre adventiștii americani spun că homosexualitatea ar trebui descurajată de societate, iar 63% se opun căsătoriilor între persoane de același sex.

Două treimi dintre adventiștii din Statele Unite (67%) resping evoluţia, afirmând că lumea a fost creată în șapte zile literale, într-un trecut relativ recent.

Credinţa lui Ben Carson, ca și biserica din care acesta face parte sunt în atenţia presei americane după ce Donald Trump, principalul rival al lui Carson la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, ar fi spus: „Eu sunt prezbiterian, dar nu știu nimic despre adventiști. Pur și simplu nu știu nimic despre adventiști.”

Citiţi și:

Cu religia la baionetă: atac la adventismul lui Ben Carson

Adventismul lui Carson, un bumerang pentru Donald Trump