În Mexic, cuplurile gay au de acum dreptul la adopţia de copii

99

Curtea Supremă a Mexicului a decis ieri în favoarea unei legi din Mexico City care permite cuplurilor cu parteneri de același sex să adopte copii, informează AP. Decizia a dat naștere la o explozie de bucurie din partea activiștilor gay, dar și la o serie de proteste virulente ale Bisericii Catolice.

    Decizia de ieri vine după ce Curtea Supremă dăduse decizia de constituţionalitate pentru o lege din Mexico City, conform căreia căsătoriile între homosexuali sunt legale, iar celelalte state ale Mexicului sunt obligate să le respecte. Legea votată în luna martie includea dreptul cuplurilor gay de a adopta copii, de a aplica împreună pentru credite bancare, de a moșteni averea răposatului/răposatei sau a fi acoperite de asigurarea partenerului.

    Procurori federali argumentaseră că legea nu reușește să protejeze copiii în cazul în care sunt bolnavi sau suferă discriminare, nu le garantează dreptul la o familie tradiţională. Totuși, judecătorii Curţii Supreme au decis cu 9-2 în favoarea legii, argumentând lipsa dovezilor conform cărora orientarea sexuală a părinţilor ar determina orientarea sexuală a copiilor.

    „Astăzi a fost îngropată homofobia", a susţinut Jaime Lopez Vela, liderul unui grup LGBT. „Suntem fericiţi pentru că acum avem aceleași drepturi și responsabilităţi precum orice alt cuplu căsătorit." În afara Curţii, activiștii au scandat „Acum am câștigat!", în timp ce oponenţii lor au replicat „Un bărbat plus o femeie egal familie" sau „Mamă și tată, asta e nevoia copiilor!"

    Biserica s-a opus deciziei. Purtătorul de cuvânt al arhidiocezei Mexico City a afirmat că, prin decizia ei, Curtea „a tratat copiii ca pe niște animale de casă, care pot fi adoptate de oricine dorește, iar asta înseamnă violarea drepturilor lor." Armando Martinez, liderul Asociaţiei Avocaţilor Catolici, a declarat ca va demara acţiunea de suspendare a judecătorilor care au decis în favoarea legii, adăugând că „judecătorii nu sunt Dumnezeu. Fac destule greșeli."

    Deja s-au căsătorit 339 de cupluri în urma adoptării legii, dar niciun cuplu nu a demarat încă actele de adopţie. Lopez Vela afirmă însă că un cuplu de lesbiene va depune actele săptămâna viitoare pentru adoptarea unei fetiţe. „Nu problema sexului este determinantă atunci când se analizează un dosar de adopţie", a afirmat judecătoarea Margarita Luna. Curtea a decis de asemenea să respingă comentariile cardinalului Juan Sandoval, arhiepiscopul de Guadalajara, care a sugerat varianta în care judecătorii ar fi fost mituiţi de administraţia Mexico City.

    Deși legea din Mexico City a fost prima din America Latină, în martie 2010, ea nu a fost pusă în aplicare deplin până acum. Argentina, în schimb, a făcut primul pas în luna iulie. După Argentina, Mexicul devine a doua ţară din regiune care permite căsătoriile cuplurilor homosexuale cu toate drepturile, inclusiv moșteniri și adopţii.