Afganistan: femeie executată în public pentru adulter

505

Un bărbat despre care oficialii din Afganistan susţin că este taliban a împuşcat o femeie acuzată de adulter, în faţa unei mulţimi în apropiere de Kabul. Videoclipul obţinut de Reuters arată că grupul islamist impune legea chiar lângă capitală.

„Allah ne atrage atenţia să nu cădem în adulter, pentru că este greşit. Este ordinul lui Allah ca ea să fie executată", spune un bărbat din mulţime înainte ca femeia să fie împuşcată în cap de cinci ori, cu o puşcă automată.

Spectatorii execuţiei scandau „Trăiască mujahedinii afgani" (luptătorii islamişti), un nume pe care talibanii îl folosesc pentru ei înşişi.

Guvernatorul provinciei, Basir Salangi, a declarat că imaginile au fost filmate cu o săptămână în urmă, în satul Qimchok. Imaginile le-au adus aminte autorităţilor de perioada 1996-2001, când talibanii erau la putere şi au ridicat întrebări despre discrimiarea femeilor afgane după 11 ani de război împotriva talibanilor.

„Când am văzut videoclipul, am închis ochii … Femeia nu era vinovată, talibanii sunt vinovaţi," a declarat Salangi pentru Reuters.

În ciuda prezenţei a mai mult de 130.000 de trupe străine şi 300.000 de soldaţi afgani, talibanii au reuşit să treacă de bastioanele lor tradiţionale din sud şi est, extinzându-şi puterea şi influenţa în zone neutre, precum Parwan.