Numărul adolescenţilor cu BTS a crescut îngrijorător

1020

Centrele pentru controlul şi prevenţia bolilor din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la numărul din ce în ce mai mare al îmbolnăvirilor cu boli transmisibile sexual (BTS) în rândul adolescenţilor.

Deşi folosirea prezervativelor a crescut, fiind aproximativ la 60,2% (o creştere de 17 procente în ultimii 10 ani), din ce în ce mai multe adolescente aleg să folosească alte metode contraceptive, care nu protejează împotriva BTS, precum pilula contraceptivă.

Aşa se explică dublarea îmbolnăvirilor cu sifilis din 2000 până în prezent şi depăşirea de 1,3 milioane de bolnavi de chlamidia, boală transmisibilă sexual care are cea mai mare răspândire. Centrele americane estimează că populaţia tânără, cu vârste între 15 şi 24 de ani reprezintă jumătate din îmbolnăvirile din fiecare an, deşi numai 25% din populaţia activă sexual se încadrează în această grupă de vârstă.

Părinţii consideră că situaţia este cauzată şi de contextul cultural în care adolescenţii sunt încurajaţi să fie activi sexual şi să creadă că sunt imuni faţă de consecinţele pe termen lung. În prezent, se estimează că una din patru fete suferă de o boală transmisibilă sexual. Netratarea acestor boli poate duce la infertilitate.

Un sondaj online realizat de GfK România în 2011 a concluzionat că jumătate dintre respondenţii care au recunoscut că au suferit de o boală cu transmitere sexuală au fost diagnosticaţi măcar o dată cu candidoză urovaginală. Alte boli menţionate ca fiind contractate în urma unui act sexual au fost chlamidia, gonoreea, hepatita şi herpesul genital.