Fetiţele afgane înfruntă moartea pentru a merge la şcoală

157

Cu toate că fetele au voie să meargă la şcoală în Afganistan, cele mai multe aleg să rămână acasă, din cauza ameninţărilor pe care le primesc, atât din partea colegilor de clasă, cât şi a membrilor familiei, informează site-ul NPR.

O fată care doreşte să fie educată se confruntă cu ameninţări cu moartea, atacuri cu acid şi chiar ameninţări cu bombă din partea militanţilor talibani sau altor extremişti. Presiunile acestea sunt amplificate de ameninţările venite chiar din partea membrilor familiei.

Acesta este şi cazul tinerei Rahmaniya, de 18 ani, care a preferat să-şi păstreze ascunsă identitatea. Rahmaniya a ales să se întoarcă la şcoală, dar numai cu cinci ani în urmă, după decesul tatălui ei. Ea doreşte să studieze jurnalismul, carieră care speră să o ajute să plece din ţară.

Până atunci, trebuie să se lupte pentru viaţa ei. Pe de o parte, fratele ei mai mare a ameninţat-o de mai multe ori că o înjunghie din cauză că merge la şcoală, ceea ce a făcut ca Rahmaniya să ducă o viaţă de fugară. În fiecare săptămână, ea este nevoită să se mute din casă în casă pentru a nu fi găsită.

Pe de altă parte, familia insistă ca tânăra să se căsătorească, astfel rezolvându-se şi starea financiară precară a familiei. În Afganistan, familia miresei primeşte un dar de nuntă consistent din partea familiei soţului. Căsătoria însă ar împiedica-o pe tânără să-şi continue studiile.

Între neputinţa de a-şi urma visul şi normele sociale impuse de familie, adolescenta recunoaşte că s-ar fi sinucis de mult dacă nu credea că a-ţi lua viaţa este păcat. Din păcate, cazul Rahmaniyaei nu este singular. La Institutul de Studii moderne din Kandahar învaţă numai 800 de fete şi un procent mic dintre absolvente îşi găsesc un loc de muncă.