China: sterilizare forţată în masă

146

Autorităţile pentru planificarea familială din sudul Chinei au trecut la o metodă ultimativă pentru aplicarea legislaţiei privind limitarea înmulţirii populaţiei. Un prim eşalon de aproape 10.000 de indivizi vor fi sterilizaţi, dacă va fi nevoie, chiar împotriva voinţei lor, scrie Times of London.

Alarmate de creşterea populaţiei şi de diminuarea resurselor de hrană, autorităţile pentru planificarea familială din sudul Chinei, au trecut la o metodă ultimativă pentru aplicarea legislaţiei privind limitarea înmulţirii populaţiei. Pe scurt, un prim eşalon de aproape 10.000 de indivizi vor fi sterilizaţi, dacă va fi nevoie, chiar împotriva voinţei lor, scrie Times of London.

Departamentul guvernamental pentru planificare familială din Puning, oraș situat în regiunea chineză Guangdong, şi-a propus să sterilizeze aproape 10.000 de bărbaţi şi femei într-o campanie-fulger. Cei vizaţi au fost acuzaţi de încălcarea legii care limitează numărul de copii dintr-o familie. La sfârşitul deceniului 1970, autorităţile chineze au lansat politica naţională care obligă cuplurile căsătorite să aibă nu mai mult de un copil.

În prezent, un număr de 1.300 de persoane, "suspectate" că şi-ar mai dori un copil, sunt arestate în Puning. Deţinuţii sunt obligaţi să asculte prelegeri despre legislaţia privind planificarea familială, relatează cotidianul local Nanfang Countryside Daily, preluat ulterior de agenţiile internaţionale de presă.

În provincia Gunadong, urmează să fie reţinuţi 9.559 de bărbaţi şi femei care au încălcat legea, pentru a fi sterilizaţi. Circa jumătate din numărul celor reţinuţi deja au înaintat plângeri autorităţilor, dar analiştii politici sunt sceptici în privinţa şanselor acestora de a scăpa de sterilizarea forţată. La ora actuală, China este cea mai populată ţară a lumii, cu un număr de 1,3 miliarde locuitori. Conform estimărilor, dacă nu se iau măsuri, în anul 2025 numărul chinezilor va depăşi cifra de 1,4 miliarde.