Putin vorbeşte, în premieră, despre o Rusie morală

25

Primul discurs al preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa Adunării Federale a ţării de când a preluat funcţia, a fost unul ce a atras atenţia presei internaţionale, datorită accentului pe care l-a pus pe respectarea valorilor.

Putin a îndemnat la separarea de istoria de ultim secol a Rusiei, o ţară post-sovietică măcinată de lamentări. În schimb, el a încurajat construirea unei Rusii noi, puternice, care să respecte principii şi valori. Abordarea a surprins prin faptul că diferă foarte mult de „cinismul arogant" din discursurile anterioare ale preşedintelui, comentează jurnaliştii de la Voice of Russia.

"Moralitatea nu poate fi impusă prin lege", a spus Putin. Apoi a continuat, susţinând că încercările guvernului de a constrânge credinţele şi opiniile poporului înseamnă totalitarism, care este inacceptabil.

Moralitatea este o noţiune despre care liderii ruşi vorbesc arareori, cu atât mai puţin este ceva ce îşi doresc să implementeze. De aceea, comentatorii de la site-ul Russia Behind the Headlines sunt sceptici şi se pregătesc să evoce cuvintele din discursul preşedintelui, atunci când Duma de stat va demonstra că este „o campioană zeloasă a moralităţii" şi va impune legea morală cu forţa.