Esenţiale azi, 6 februarie

105

Asia

Bilanţul victimelor coronavirusului a ajuns la 563

Bilanţul epidemiei din China a ajuns la 563 de decese în China continentală şi la 28.018 cazuri de contaminare. În staţiile de metrou din Beijing au fost instalate monitoare termice pentru a verifica temperatura pasagerilor la intrare, cu scopul prevenirii și controlării epidemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o cerere de fonduri în valoare de 675 de milioane de dolari, respingând informaţiile apărute în mass-media în legătură cu descoperirea unor medicamente eficiente. Fundaţia „Bill & Melinda Gates” va investi 100 de milioane de dolari în lupta împotriva noului virus. Oficial, peste 1.100 de persoane s-au vindecat după ce au fost afectate de coronavirus.

Turkmenistanul construiește un oraș costisitor de la zero

Turkmenistanul va cheltui aproape 1,5 miliarde de dolari pentru construcţia unui oraş nou, care va deveni capitala regiunii de centru Ahal, sub supravegherea fiului conducătorului ţării. Preşedintele autoritar Gurbangulî Berdîmuhamedov a ordonat deblocarea de fonduri pentru a importa toate echipamentele necesare grandiosului proiect.

 

Orientul Mijlociu

Opt organizaţii umanitare cer încetarea focului în Siria

Opt organizaţii de ajutor umanitar au făcut apel miercuri la un armistiţiu imediat în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, unde 520.000 de persoane au fost strămutate în două luni, invocând o „catastrofă umanitară”. Susţinut de aviaţia rusă, regimul sirian desfăşoară de mai multe săptămâni o ofensivă împotriva rebelilor şi jihadiştilor din Idlib, unde a avansat considerabil, ignorând armistiţiile de pace. Ankara a somat regimul sirian să-şi retragă trupele de lângă posturile de observaţie turce, ameninţând că în caz contrar va recurge la forţă.

 

Africa

Rusia blochează un proiect de rezoluţie privind Libia, la ONU

Rusia a blocat miercuri un proiect de rezoluţie britanic asupra Libiei ce urma să fie votat în Consiliul de Securitate al ONU, cerând o serie de amendamente, printre care utilizarea expresiei „combatanţi terorişti străini” în loc de „mercenari”. Și Africa de Sud a cerut modificări la textul britanic. ONU denunţă prezenţa în Libia a unor grupări armate din Sudan sau din Ciad, în timp ce Moscova este acuzată de trimiterea de mercenari ruși în sprijinul forţelor mareșalului Haftar.

 

America de Nord

Președintele Trump a fost achitat în procedura de demitere

Preşedintele american, Donald Trump, a fost achitat în procesul pentru demitere care a avut loc în Senat. Un singur senator republican a votat pentru demitere, Mitt Romney. Președintele fusese acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea bunei funcţionări a Congresului.

Juan Guaido, primit la Casa Albă

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA ca preşedinte interimar al Venezuelei, a fost primit miercuri la Casa Albă de preşedintele american, după ce a asistat marţi în Congres la discursul președintelui privind starea uniunii, în care acesta a promis că „tirania” preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro va fi în curând „zdrobită”. Regimul Maduro a denunţat miercuri „ameninţările violente” ale preşedintelui american.

SUA a testat o rachetă balistică intercontinentală

Statele Unite au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un nou dispozitiv, în scopul modernizării acestor rachete sol-aer învechite. Racheta a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg, California, şi a parcurs circa 6.760 km deasupra Pacificului înainte de a cădea în mare, în apropiere de Insulele Marshall.

 

Europa

UE își dorește în continuare aderarea ţărilor balcanice

Obiectivul Uniunii Europene rămâne în continuare extinderea la şase ţări balcanice – Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia –, a declarat miercuri comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, după ce Franţa s-a opus prin veto candidaturilor de aderare în 2019. Varhelyi a prezentat o nouă metodologie de admitere a noilor membri, la cererea Parisului, care sancţionează mai ferm eșecurile ţărilor candidate în implementarea reformelor cerute de UE, procesul aderării fiind reversibil.

Europa nu are soluţii pentru stocarea deșeurilor radioactive

Peste 60.000 de tone de deşeuri nucleare radioactive sunt stocate în facilităţi provizorii în Europa, în timp ce capacităţile de stocare a acestora au ajuns la limită şi nu au fost încă elaborate soluţii pe termen lung, se arată într-un raport prezentat miercuri de fundaţia germană Heinrich Boell. Finlanda este singura ţară din lume care va construi o facilitate de stocare permanentă pentru cele mai periculoase tipuri de deşeuri nucleare.

Polonia: legea privind sancţionarea judecătorilor provoacă reacţii ferme

Decizia preşedintelui polonez Andrzej Duda de a promulga o lege controversată privind conduita judecătorilor a provocat reacţii ferme pe scena politică şi în rândul specialiştilor din justiţie. Cea mai mare asociaţie a magistraţilor polonezi, Iustitia, a redactat un apel adresat Comisiei Europene şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a „lua imediat toate măsurile posibile în vederea protejării judecătorilor polonezi în faţa reprimării politice”.

 

În ţară

Guvernul Ludovic Orban a fost demis

Guvernul Ludovic Orban a fost demis miercuri, în urma moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, după ce guvernul și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Preşedintele Klaus Iohannis are astăzi consultări cu partidele parlamentare în vederea nominalizării unui nou premier.