Esenţiale azi, 7 februarie

163

Un grup pașnic de migranţi, întâmpinat cu poliţia la graniţa Serbiei cu Ungaria

Un grup de 400-500 de migranţi s-au adunat la frontiera Serbiei cu Ungaria din zona oraşului ungar Tompa şi încearcă să treacă graniţa în Ungaria, pentru a-şi continua apoi drumul către vestul Europei. Mulţimea este tot mai hotărâtă, dar paşnică. Poliţia ungară a format un dispozitiv în zonă pentru a împiedica intrarea migranţilor în Ungaria, iar postul de frontieră de la Tompa a fost închis temporar.

Ciprul a cumpărat rachete antiaeriene şi antinavă, ca reacţie la tensiunile crescânde cu Turcia

Armata cipriotă a semnat în decembrie un contract de armament, în valoare de 150 de milioane de euro, cu europenii de la MBDA, după ce marina cipriotă mai semnase o înţelegere, în valoare de 90 de milioane de euro, cu același furnizor.

În ultimele luni, Turcia a trimis nave de foraj a zăcămintelor de hidrocarburi în Zona Economică Exclusivă a Ciprului, în pofida avertismentelor Washingtonului şi ale Uniunii Europene, din care face parte şi Ciprul. În decembrie, Ankara a desfăşurat şi o primă dronă militară în Ciprul de Nord şi ar intenţiona să construiască acolo o bază navală. În faţa revendicărilor Ankarei, Ciprul, Grecia şi Israelul au semnat la începutul lunii ianuarie un acord pentru construirea gazoductului EastMed cu scopul de a pompa gazele extrase în Mediterana orientală spre Grecia prin Cipru.

Guvernul spaniol a convenit să creeze un forum pentru dialog cu Catalonia

Premierul Pedro Sanchez s-a întâlnit cu liderul catalan Quim Torra pentru a discuta despre ambiţiile de independenţă ale regiunii. Cei doi au convenit să aibă întrevederi regulate. Sanchez a ajuns la un acord cu cel mai mare partid catalan, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), la începutul luni ianuarie, convenind să înceapă un dialog în schimbul abţinerii ERC la votul decisiv din parlament care a permis reînvestirea sa şi a guvernului său.

Turcia îi cere Rusiei să intervină în conflictul din Siria

Ankara a cerut joi Rusiei să-şi folosească influenţa pe lângă regimul sirian pentru a-l face să-şi înceteze atacurile în provincia rebelă Idlib „cât mai rapid posibil”. Trupele regimului sirian au pătruns miercuri în oraşul strategic Saraqeb, în provincia Idlib.

Germania, mediator în conflictul din Libia

Naţiunile africane trebuie implicate în conturarea unei soluţii la conflictul din Libia, au declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa. Germania a încercat medierea conflictului prin găzduirea unei conferinţe la Berlin, în cursul căreia a fost convenit un plan de pace intermediat de ONU. „Fără experienţa africană în astfel de situaţii, n-o vom putea rezolva pe aceasta”, a declarat Merkel în faţa jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă comună, la Pretoria, cu Ramaphosa.

„Am dori să vedem că Africa preia conducerea în toate acestea”, a adăugat liderul sud-african, recunoscând totodată că „problema libiană este una unică, deoarece avem o serie de alte ţări din afara Africii implicate în acel conflict”.

Elveţia dezbate legalizarea eutanasiei pentru deţinuţii bolnavi

Deţinuţii bolnavi din Elveţia ar trebui să poată avea acces la sinucidere asistată, consideră autorităţile responsabile cu sistemul penitenciar, care urmează să definească modalităţile şi condiţiile acestei asistenţe. Luarea de poziţie survine în urma cazului unui criminal condamnat la închisoare pe viaţă care şi-a exprimat în 2018 dorinţa de a recurge la sinucidere asistată, a cărui cerere a evidenţiat un vid juridic.

Ciocniri violente în Cisiordania

Administraţia Mahmoud Abbas consideră că „escaladarea periculoasă israeliană” în violenţele din ultimele 24 de ore este rezultatul planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu. Mai mulţi palestinieni au fost ucişi începând de miercuri noapte în confruntări cu soldaţi israelieni în oraşele din Cisiordania.

Hamas „salută” atacul de joi de la Ierusalim

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat joi atacul cu maşină din cursul nopţii de la Ierusalim, soldat cu 14 răniţi, în majoritate soldaţi israelieni, afirmând că este vorba de un „răspuns” la planul preşedintelui american privind Orientul Mijlociu. Hamas a salutat de asemenea „actele de rezistenţă” din Cisiordania ocupată, în urma ciocnirilor care au avut loc în ultimele zile între palestinieni şi forţele israeliene.

OMS: mutilarea genitală a femeilor este o plagă și pentru economie

Mutilarea genitală a femeilor are un efect economic debilitant asupra a numeroase ţări, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a lansat un instrument pentru calcularea costurilor tratării fetelor şi femeilor afectate de această practică.

Se estimează că 200 de milioane de fete şi femei din întreaga lume au suferit intervenţii de mutilare genitală, practică ce provoacă o serie de probleme de sănătate psihică şi fizică, printre care depresie, hemoragii, infecţii cronice, chisturi şi complicaţii la naştere, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. OMS a calculat că este nevoie de 1,4 miliarde de dolari în fiecare an pentru a trata toate problemele medicale rezultate în urma acestei practici.

Jihadişti francezi condamnaţi la moarte în Irak au sesizat Comitetul ONU împotriva Torturii, pentru a cere repatrierea

Militanţii afirmă că se „confruntă cu ameninţări neîncetate, verbale şi fizice ale miliţiilor care lucrează” în închisoare. Cetăţeni „francezi suferă tratamente inumane şi degradante în închisorile irakiene”, a declarat avocatul Nabil Boudi. „Franţa este perfect informată despre această situaţie şi nu acţionează în consecinţă pentru a-i pune capăt”, a adăugat el, subliniind că protecţia consulară trebuie „să fie acordată tuturor francezilor, fără excepţie”. Subiectul este unul foarte sensibil pentru executivul francez, mai multe sondaje arătând că opinia publică este ostilă repatrierii de jihadişti.

Update | Coronavirus

Arabia Saudită a interzis călătoriile în China. Qatar Airways şi-a suspendat zborurile către China. Până în prezent, doar în Emiratele Arabe Unite au fost raportate 5 cazuri, toate la cetăţeni chinezi provenind din Wuhan, epicentrul epidemiei.

Experţi în coronavirus din mai multe ţări vor participa săptămâna viitoare la o reuniune la Geneva.

Operatorul poştal din Kazahstan a suspendat corespondenţa spre şi dinspre China, la solicitarea Beijingului.

Marea Britanie a confirmat joi al treilea caz de coronavirus, victima fiind un cetăţean britanic care a contractat boala după ce a călătorit în Asia.