Siria: Copiii, principalele victime ale bombardamentelor aeriene (studiu)

427

Bombardamentele aeriene din Siria ucid în mod deosebit femei și copii, susţine un studiu ce lansează un apel la „sistarea urgentă” a bombardamentelor în zonele populate de civili.

După izbucnirea conflictelor armate din Siria în anul 2011, acestea au devenit principala cauză de deces din ţară, ucigând aproape 200.000 de oameni – atât combatanţi, cât și civili, potrivit unui raport al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, OMS . Dintre aceștia, 78.769 au fost civili uciși între 18 martie 2011 și 21 ianuarie 2015, conform informaţiilor oferite de Violations Documentation Center, un grup de monitorizare a drepturilor omului din Siria.

Nu mai puţin de 25% dintre aceste victime din rândul civililor sunt reprezentate de femei și copii, se precizează în studiul publicat marţi de Jurnalul Medical Britanic (BMJ). În timp ce bărbaţii civili au fost, în cea mai mare parte, victime ale proiectilelor, tirurilor de arme și execuţiilor, armele explozive și chimice creează cele mai multe victime din rândul femeilor și copiilor, subliniază autorii studiului.

Mai mult de 16% dintre civilii uciși în zonele controlate de rebeli și mai mult de 23% dintre cei uciși în zonele controlate de forţele guvernamentale au fost copii. Copiii din zonele controlate de rebeli au fost în special victime ale proiectilelor și bombardamentelor aeriene (75% dintre ei), conduse în special de forţele guvernamentale. În schimb, în zonele controlate de guvern, moartea a două treimi dintre copiii uciși a fost cauzată de proiectile, iar 25,7% au fost uciși de explozii la sol, se menţionează în studiu.

Atât forţele guvernamentale, cât și grupările rebele din Siria susţin că ţintele atacurilor cu bombe și proiectile sunt taberele inamice, însă copiii sirieni nu au un rol combatant în acest conflict, afirmă autorii studiului.

Însă forţele aeriene siriene nu reprezintă singurele ameninţări pentru civili, cerul Siriei fiind „populat” și de avioane americane, franceze și rusești. Rusia a anunţat miercuri că urma să trimită avioane militare în Siria, iar în aceeași zi au avut loc și primele raiduri. În timpul acestora, 36 de civili au fost uciși. Printre ei s-au numărat și copii, informează Reuters.

Proporţia mare a copiilor ce cad victime ale folosirii armelor explozive poate semnala un comportament sau o utilizare disproporţionată/aleatorie a armelor, ori poate fi rezultatul atacării intenţionate a zonelor civile în care există un număr mare de copii, susţin cercetătorii. Aceștia își probează afirmaţiile folosind exemplul războiului din Croaţia, în care un număr limitat de copii (mai puţin de 1%) și femei au fost victime ale bombardamentelor sau proiectilelor.

Folosirea armelor explozive în arii populate ale Siriei are efecte letale disproporţionate asupra femeilor și copiilor și ar trebui interzisă cât mai urgent”, au concluzionat autorii studiului.