Siria: Sfârşit de Ramadan, început de manifestaţii

167

Sfârşitul Ramadanului înseamnă în Siria reînceperea manifestaţiilor antiguvernamentale. Şapte oameni şi-au pierdut viaţa după intervenţia forţelor siriene pentru domolirea protestelor.

Mii de oameni au ieşit pe străzile Damascului, cerând demisia preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit activiştilor citaţi de Deutsche Welle, forţele siriene au deschis focul în mai multe zone, ucigând cel puţin şapte persoane, mai ales în sud, lângă Deraa. Spiritele s-au încins după ce televiziunea siriană l-a prezentat pe Assad la rugăciunile din Damasc şi apoi servind cafea şi prăjituri cu credincioşii.

În prezent, liniile de comunicaţii sunt întrerupte în multe regiuni ale ţării, iar forţele de securitate patrulează în jurul moscheilor şi al cimitirelor, întrucât musulmanii sirieni au o tradiţie din vizitarea mormintelor, cu ocazia Eidului.

Evenimentele de la Damasc au condus Uniunea Europeană la decizia de a interzice importurile de petrol din Siria. Hotărârea, care urmează să fie anunţată la sfârşitul acestei săptămâni, va fi o grea lovitură pentru guvernul sirian, care îşi baza o treime din încasări pe vânzarea petrolului.