Siria şi Turcia, în conflict direct

369

Turcia a bombardat miercuri ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria în care au fost ucişi cinci civili, într-o localitate la frontiera cu Turcia.

Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de şase ani. Conform guvernului sirian, originea obuzelor este necunoscută şi se va începe o anchetă în această privinţă.

„Părţile vizate studiază în prezent originea tirului împotriva Turciei", a declarat ministrul sirian. „Siria prezintă sincere condoleanţe familiilor victimelor şi prietenilor noştri, poporul turc", a declarat el.

Guvernul sirian neagă că ar fi vorba de un atac condus de armată, ci dă vina pe grupările teroriste finanţate de guverne străine, care vor să dea jos regimul Assad.

„Frontiera turco-siriană este lungă, iar Siria cere o cooperare pentru controlul frontierei", a declarat ministrul sirian al Informaţiei, conform Mediafax.

Turcia a ripostat, bombardând ţinte situate pe teritoriul sirian. NATO, din care Turcia face parte, a organizat joi seara la Bruxelles o reuniune de urgenţă, la solicitarea Ankarei, exprimându-şi susţinerea faţă de Turcia, care este unul dintre cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a discutat prin telefon şi cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon, care „l-a încurajat să menţină deschise toate canalele de comunicare cu autorităţile siriene pentru a reduce tensiunile suscitate de acest incident."