A fi slab este o dorinţă…genetică

120

Femeile sunt expuse permanent mesajelor din media, în care un trup slab este promovat ca simbol pentru frumuseţe, dar media nu sunt chiar singurele vinovate de această presiune. O componentă semnificativă o joacă genetica, arată un studiu recent.

Pentru a analiza rolul pe care îl joacă diferiţi factori în dorinţa femeilor de a fi slabe, o echipă de cercetători de la Universităţile Virginia şi Florida au evaluat dorinţa de a fi asemenea modelelor feminine din media în rândul a 300 de perechi de gemene (care împărtăşesc 100% dintre gene).

Apoi, rezultatele au fost comparate cu dorinţa manifestată de surorile cuplurilor de gemene, cu care acestea din urmă împărtăşesc doar 50% dintre gene.

În toate cazurile, surorile gemene au manifestat aceeaşi dorinţă de a fi slabe. Procentual, moştenirea genetică a avut cea mai mare contribuţie în dorinţa femeilor de a fi slabe, înregistrând 43%. În schimb, influenţa media – considerată până acum principalul vinovat al stimei de sine scăzute a femeilor – a jucat un rol secundar, înregistrând doar puţin peste 20%.