Criza din Venezuala: oamenii nemâncaţi călătoresc înghesuiţi în spatele camioanelor

3957

În Venezuela, ţară afectată de cea mai gravă criză economică din istoria curentă, calitatea vieţii a scăzut dramatic, până acolo încât oamenii au început să folosească pentru transport remorcile camioanelor.

Din cauza costurilor ridicate ale întreţinerii și consumabilelor, numărul autobuzelor s-a redus substanţial, de la 280.000 la 30.000. Camioanele de marfă de toate formele și dimensiunile le-au luat treptat locul și au devenit o alternativă a transportului public. Însă majoritatea nu dispun nici măcar de protecţia de bază pentru transportul în siguranţă a oamenilor și sunt din ce în ce mai asociate cu accidentele și vătămările corporale ale pasagerilor.

Nu mai puţin de 39 de persoane au decedat și în jur de 275 au fost rănite anul acesta în accidente în care au fost implicate vehicule sau alte forme de transport fără licenţă de transport persoane.

Din cauza crizei, magazinele sunt goale, iar produsele sunt inaccesibile pentru oamenii de rând, întrucât aproximativ 93% dintre venezueleni nu au destui bani pentru a-și cumpăra alimentele de care au nevoie. Condiţiile de viaţă din Venezuela s-au înrăutăţit atât de mult, încât 3 din 4 cetăţeni au slăbit în medie 8 kilograme pe parcursul anului 2016.

În luna iunie, rata anuală a inflaţiei era estimată la aproximativ 46.305%. Lipsa hranei a generat și o criză educaţională, astfel încât aproape 1.000.000 de copii au fost retrași din școli din cauza foametei și a lipsurilor de apă și energie electrică.

Sistemul sanitar de asemenea pare să fi fost deosebit de afectat. „Mănuşile şi săpunul au dispărut din unele spitale. Deseori, medicamentele pentru cancer se găsesc numai pe piaţa neagră. Există atât de puţină energie electrică încât guvernul şi organismele sale funcţionează doar două zile pe săptămână, pentru a face economie”, conform unei analize The New York Times.