Palestinienii au ajuns să își demoleze singuri casele

579

Două familii de palestinieni și-au demolat casele în care trăiseră de aproape 20 de ani după ce au pierdut drepturile pe pământ la Curtea Supremă din Israel. Proprietarii au spus că preferă să demoleze casele decât să se mute israelieni în ele.

În cele două case locuiau două familii lărgite care cumpăraseră pământul „cu bună credinţă”, doar ca acum Curtea Supremă a ţării să decidă că de fapt pământul se află în proprietatea unor evrei din 1974 și că actele prezentate de proprietarii arabi sunt falsuri. Pământul se află într-un sat de la marginea Ierusalimului de Est, teritoriu capturat și anexat de Israel în 1967, într-o mișcare abuzivă și nerecunoscută la nivel internaţional.

Problema este deosebit de sensibilă, fiindcă palestinienii și-ar dori ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian, în varianta soluţiei celor două state susţinută și la nivel internaţional, însă respinsă de Israel, care își continuă expansiunea teritorială în zonă.

În urma deciziei Curţii Supreme, organizaţia nonprofit Israel Land Fund, al cărui scop declarat este „achiziţionarea întregului pământ al Israelului pentru poporul evreu”, a anunţat pe site-ul web că se caută „patru familii idealiste” care să se mute în cele două case, moment în care proprietarii arabi au hotărât să plătească aproximativ 8.000 de dolari pentru demolarea caselor doar ca să nu treacă prin drama de a vedea instalarea unor evrei în ele, în timp ce ei se mută în corturile oferite de Autoritatea Palestiniană.

„Am construit casa asta cu mâinile mele. Aici mi-am crescut copiii. Am demolat-o ca să nu trebuiască să ne uităm cum se mută coloniștii în ea”, a declarat unul dintre proprietari.

Drama are loc într-un moment în care comunitatea arabă din Israel, care alcătuiește aproximativ 20% din populaţia totală, se declară discriminată de un nou pachet de legi adoptat recent de Parlamentul israelian. Printre altele, statul Israel este definit drept căminul naţional istoric al poporului evreu, cu capitala în „Ierusalimul unit”, limba arabă este retrogradată la rangul de „statut special”, dreptul de autoderminare este stabilit exclusiv în dreptul evreilor, iar politica de dezvoltare a așezămintelor israeliene pe teritoriile palestiniene ocupate este ridicată la rang de „valoare naţională” ce va fi încurajată și promovată de stat.