10 miliarde de euro, pierdute din cauza emigraţiei

30

România a pierdut circa 10 miliarde de euro din cauza emigraţiei masive care a avut loc începând cu anul 1990.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat acum câteva zile că, în ultimii 23 de ani, România a pierdut această sumă semnificativă din cauza plecării a milioane de români în străinătate. Suma în cauză reprezintă ceea ce a investit statul român în educaţia acestor oameni, iar daca s-ar lua în calcul ceea ce ar fi putut oferi ei României, suma ar fi mult mai mare.

Efectele emigraţiei se resimt şi în ceea ce priveşte sistemul de pensii şi cel al asigurărilor de sănătate. Atâta timp cât România va avea sub şase milioane de salariaţi, se va afla în stare de deficit, situaţie agravată de faptul că populaţia îmbătrâneşte, iar emigraţia răpeşte generaţia tânără, notează ziarullumina.ro.

Ministrul a mai declarat că România are nevoie de un nou proiect naţional, deoarece proiectul din 1990, şi anume acela de a se integra în Uniunea Europeană, nu a rezolvat problemele ţării. România a rămas doar o ţară complementară, din care pleacă forţa de muncă, în timp ce nu vine alta în loc, o ţară în care vin investitori străini, dar din care doar sporadic pleacă investitori români peste hotare.

Ministerul de Finanţe va anunţa măsuri fiscale pentru a încuraja românii plecaţi în străinătate să se întoarcă şi să investească în România. Aceste măsuri, printre care reducerea TVA-ului la pâine la 9% şi reintroducerea ajutorului pentru IMM-uri, vor să-i sprijine pe posibilii mici investitori, români care ar vrea să deschidă o mică afacere la întoarcerea în România. La 31 decembrie 2012, investiţiile directe ale rezidenţilor români în străinătate erau de 1,099 miliarde de euro, din care participaţiile la capital erau de 432 milioane de euro, după cum reiese din statistica Băncii Naţionale.