Mici, dar cele mai puternice: noile microbaterii

130

Cele mai puternice baterii de pe planetă au o dimensiune de doar câţiva milimetri, dar au atâta energie, încât pot porni o baterie descărcată de mașină, permiţându-i apoi șoferului să-și încarce și telefonul mobil cât ai clipi din ochi, scrie Science Daily.

Microbateriile reîncărcabile sunt mai puternice decât toate celelalte baterii existente, chiar și decât supercapacitorii, susţin creatorii lor de la Universitatea din Illinois, SUA. Microbateriile au capacitatea de încărcare de 1.000 ori mai rapidă decât tehnologiile existente, ceea ce înseamnă că un telefon mobil de mărimea unei cărţi de credit poate fi încărcat în mai puţin de o secundă.

Tehnologia ar putea fi de mare folos și în ce privește industria medicală. „Toate aparatele electronice au fost limitate de mărimea bateriei – până acum”, a afirmat coordonatorul cercetării, William King, profesor de inginerie mecanică. „Gândiţi-vă la aparatele medicale pentru uz personal sau la implanturi, unde bateria e cât o cărămidă la care se conectează piese electronice minuscule și fire extrem de subţiri. Acum, și bateria e mică”, a adăugat el.

„Acesta e un mod cu totul nou de a privi bateriile”, a spus King. „O baterie poate oferi mult mai multă putere decât s-a crezut vreodată. În ultimele decenii, piesele electronice au devenit din ce în ce mai mici. Componentele de procesare ale computerelor au devenit, de asemenea, minuscule. Doar bateriile au rămas în urmă. Microtehnologia pe care am creat-o noi va putea schimba în sfârșit și acest aspect. Acum, sursa de energie va fi la fel de performantă ca și restul componentelor”, a conchis coordonatorul cercetării care a fost publicată pe 16 aprilie în revista de specialitate Nature Communications.