America a atins plafonul maxim al datoriei publice

43

Statele Unite ale Americii au atins plafonul maxim al datoriilor publice luni, 16 mai, conform anunţului făcut de secretarul trezoreriei în faţa Congresului.

Timothy Geithner a cerut Congresului să aprobe ridicarea plafonului pentru „a proteja buna credinţă și creditul SUA și a evita consecinţele economice catastrofale pentru cetăţeni". Congresul nu a dat semne că ar accepta o mărire a plafonului în afara unor reforme. Soluţiile propuse sunt fie tăieri ale cheltuielilor bugetare, fie creșterea taxelor. Toate aduc repercusiuni nedorite.

Până la o decizie finală a Congresului, cadrul legal îi permite lui Geithner să sisteze alimentarea anumitor fonduri. Astfel guvernul va avea încă un spaţiu de manevră și va putea continua activitatea pentru aproximativ 11 săptămâni. Noul deadline este 2 august, când SUA ar intra oficial în incapacitate de plată. Aceasta ar fi o premieră în istoria SUA. „Chiar și un blocaj pe termen scurt sau limitat va avea consecinţe economice catastrofice, care s-ar putea întinde pe decenii", a avertizat Geithner anterior, într-o scrisoare adresată Congresului.

Limita împrumuturilor americane a fost stabilită iniţial în anul 1917 la 11.5 miliarde de dolari. Din 1962 până azi plafonul a crescut în urma a 74 de decizii, ajungând la 14.294 de miliarde de dolari. Ultimele 10 ocazii de mărire a plafonului au avut loc începând cu anul 2001. Plafonul este stabilit de legislatori. În general, partidul aflat la putere cere și justifică creșterea plafonului, iar opoziţia aprobă decizia în urma unor concesii.