Arabia Saudită trece la programe de austeritate

894

Arabia Saudită este una dintre ţările care au cel mai greu cuvânt de spus în stabilirea preţului la ţiţei, iar în ultima perioadă s-a încăpăţânat să menţină un preţ extrem de scăzut pe barilul de petrol, lăsând să se înţeleagă că este pregătită să stea pe acest curs pe termen lung. Ca atare, toată lumea aștepta reversul medaliei și iată că a venit. Arabia Suadită anunţă trecerea la un program de austeritate.

Regatul din Golf și-a păstrat producţia de ţiţei la nivele ridicate și preţuri mici, ca o strategie pe termen lung de a-și păstra cota pe piaţă prin scoaterea de pe piaţă a alţi competitori, cum ar fi Statele Unite, care a început să producă combustibil ieftin. Ca urmare, deficitul pe 2015 a ajuns la aproape 98 de miliarde de dolari, adică 15% din PIB, pe măsură ce venitul din indutria petrolieră a scăzut cu 23%, conform FT. La acest deficit a contribuit și cadoul oferit de rege supușilor săi cu ocazia preluării puterii: 32 de miliarde de dolari a acordat regele, printr-un decret regal, în subvenţii sociale pentru diverse asociaţii profesionale, cluburi literare și sportive, dar și bonusurile în valoare de două salarii lunare pentru angajaţii din administraţie și din armată, pentru pensionari și studenţi. Conform unor calcule, cel puţin 3 milioane din forţa activă de 5,5 milioane de persoane lucrează în sectorul administrativ. Per total, darul a depășit bugetul anual al Nigeriei, cea mai mare economie de pe continentul african, scrie business24.ro.
Căutând să prevină o posibilă criză financiară, ministrul de finanţe a anunţat o serie de reforme economice, printre care și privatizarea unor sectoare și activităţi economice, tăieri bugetare și o reformare a subvenţiilor acordate de stat. Unele măsuri au intrat în vigoare de astăzi, cum ar fi creșterea preţului la benzină, creșterea preţului la curent la consumatorii înstăriţi, o creștere modestă a preţului la apă pentru toată lumea și modificarea preţurilor la energie pentru consumatorii industriali. Guvernul mai are în calcul și un plan de introducere a unor taxe pe produsele vândute în cele 6 state arabe.

Conform experţilor de la FT, succesul sau eșecul acestui program de austeritate va defini moștenirea lăsată de regele Salman bin Abdulaziz al-Saud și de fiul său, prinţul Mohammed bin Salman, care va coordona acest program. Un asemenea program nu era cu totul de neașteptat după un ultim deceniu de cheltuieli „destrăbălate”, totuși a cauzat un val de neliniște în comunitatea de business. Un alt val de neliniște se poate isca în rândul cetăţenilor saudiţi, pe fondul ameninţărilor din partea grupării teroriste Stat Islamic. Arabia Saudită are un program împotriva radicalizării, care trebuie să combată răspândirea ideologiilor extremiste și să „insufle adevăratele valori ale credinţei islamice, precum toleranţa și moderaţia”, însă este totodată posesoarea celor mai proaste istorice din lume în privinţa încălcării drepturilor omului. Zeci de execuţii se organizează în fiecare an, în general pentru omoruri sau trafic de droguri, deși sunt executaţi oameni și pentru renunţarea la islam sau pentru pentru „crime” împotriva familiei regale, metoda de execuţie obișnuită fiind decapitarea în public, însă există și cazuri în care condamnaţii au fost crucificaţi. Străinilor nonmusulmani care vin să muncească în Arabia Saudită nu li se oferă niciun drept sau protecţie religioasă, iar convertirea la altă religie, în afară de islam, este strict interzisă și se pedepsește cu moartea.

Niciun articol afișat