Soia este un aliment folosit frecvent în bucătăria asiatică, ce devine tot mai întâlnit în ţările occidentale, pe măsură ce crește numărul celor care adoptă o dietă bazată pe plante. Mai ieftină, în general, decât carnea, soia aduce o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.

S-ar putea să fi auzit, nu o singură dată, că soia exercită un efect feminizant asupra bărbaţilor sau că este asociată cu un risc mai ridicat de cancer. Dar ce spun cercetările în această privinţă?

Majoritatea cercetătorilor au ajuns la concluzia că un consum moderat de soia nu va cauza, cel mai probabil, probleme, ba chiar ar putea aduce un set de beneficii consumatorilor. Prin urmare, potrivit studiilor, putem include fără teamă cantităţi moderate de alimente pe bază de soia în dieta noastră zilnică.

Demontarea unui mit: soia „feminizează” bărbaţii

Soia este bogată în proteine de înaltă calitate și conţine complexul de vitamine B, fibre, minerale și izoflavone (principalele izoflavone din boabele de soia sunt daidzeina, genisteina și gliciteina).

Izoflavonele au o structură similară cu a hormonului estrogen și sunt uneori numite „fitoestrogeni” (phyto înseamnă plantă). Atunci când se consumă soia, izoflavonele pe care le conţine se pot lega de receptorii de estrogen din organism, acţionând într-un mod similar estrogenului natural, dar cu un efect mult mai slab.

Este adevărat că unele studii au semnalat îngrijorări legate de consumul de soia, dar acestea se referă, în general, la persoanele care consumă o cantitate exagerat de mare din acest aliment.

Astfel, un caz neobișnuit raportat a fost acela al unui bărbat cu ginecomastie (mărirea în volum a sânilor), care obișnuia să bea aproape trei litri de lapte de soia pe zi. După cum menţionează un articol de specialitate, multe dintre studiile care ridică semne de întrebare legate de consumul de soia au fost realizate pe animale ori s-au axat pe cazuri foarte rare. Autorii articolului concluzionează că, deși este nevoie de o cantitate mai mare de informaţii, care să fie colectate pe termen lung, un consum moderat de „preparate tradiţionale din soia oferă beneficii modeste pentru sănătate, cu un risc foarte limitat de înregistrare a unor potenţiale efecte adverse asupra sănătăţii”.

Consumul de soia și riscul de cancer

Un studiu derulat pe parcursul a mai mult de șapte ani pe un lot de 73.223 de femei chineze a ajuns la următoarea concluzie: „Femeile care au consumat o cantitate mare de alimente din soia în mod constant, în timpul adolescenţei și la vârsta adultă, au avut un risc substanţial redus de a se îmbolnăvi de cancer de sân. Nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între consumul de alimente din soia și cancerul de sân după instalarea menopauzei.”

Sunt studii in vivo și teste efectuate pe animale care arată că doze foarte mari de izoflavone sau de proteine izolate din soia pot stimula dezvoltarea cancerului de sân, dar această legătură nu a fost dovedită în studiile realizate pe oameni.

Un studiu realizat pe bărbaţi japonezi a constatat că un consum ridicat de supă miso (1-5 căni pe zi) ar putea crește riscul de cancer gastric, dar autorii punctează: „Ne-am gândit că există și alte ingrediente din supa miso care ar putea juca, de asemenea, un rol. (…) De exemplu, cantitatea ridicată de sare din supa miso ar putea, de asemenea, să crească riscul de cancer gastric.”

Cum rămâne cu sănătatea inimii?

Soia conţine izoflavone, grăsimi sănătoase, precum grăsimile polinesaturate, fibre, vitamine și minerale și este, de asemenea, săracă în grăsimi saturate.

Înlocuirea cărnii din dietă cu produse din soia va reduce cantitatea de grăsimi saturate pe care o consumăm, crescând totodată aportul de nutrienţi importanţi.

Un studiu efectuat pe aproape o jumătate de milion de adulţi chinezi fără boli cardiovasculare a arătat că cei care consumau soia de aproximativ patru ori pe săptămână aveau un risc semnificativ mai scăzut de deces în urma unui atac de cord, comparativ cu cei care nu mâncau niciodată soia.

Înlocuirea cărnii roșii cu proteine vegetale, inclusiv cu cele din produse din soia, a fost asociată cu un risc mai scăzut de apariţie a bolilor de inimă.

Consumul moderat de soia este sigur

Dacă doriţi să includeţi soia în dieta dumneavoastră, alegeţi alimente din soia integrală, precum băuturile din soia îmbogăţite cu calciu, tempeh, pâine de soia, tofu și boabe de soia, în locul opţiunilor foarte procesate, bogate în sare și grăsimi saturate.

Cercetările sunt în curs de desfășurare și avem nevoie de mai multe date pe termen lung privind aportul de soia și beneficiile pentru sănătate. Cu toate acestea, în general, o cantitate moderată de alimente pe bază de soia poate fi consumată ca parte a unei diete sănătoase și poate ajuta chiar la atenuarea anumitor simptome ale menopauzei.Una sau două porţii zilnice de produse din soia pot fi benefice pentru sănătatea noastră.”

Școala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard susţine că soia „poate fi consumată în siguranţă de mai multe ori pe săptămână, poate chiar mai des, și este probabil să ofere beneficii pentru sănătate, în special atunci când este consumată ca o alternativă la carnea roșie și carnea procesată.” Prin urmare, nu avem motive de îngrijorare în legătură cu laptele de soia din băuturile calde sau cu burgerul cu tofu de la prânz. Dimpotrivă, avem suficiente dovezi că le putem savura în deplină siguranţă.

Dr. Karen Murphy este profesor asociat de nutriţie și dietetică și nutriţionist acreditat. Are o vastă experienţă în studiile clinice, în special în evaluarea aportului alimentar, a compoziţiei corporale, a sănătăţii cardiovasculare, a analizelor biochimice și, mai recent, a performanţei cognitive și a bunăstării psihologice. A primit peste 25 de premii pentru cercetare, printre care South Australian Young Tall Poppy Science Award (2009) și Australian Nutrition Trust Travel Fellowship (2015). O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.