Câştigătorii premiul Nobel pentru economie

66

Sezonul premiilor Nobel 2012 s-a încheiat. Academia Regală de Știinţe din Suedia a anunţat luni numele câştigătorilor premiului pentru economie, profesorii americani Alvin Roth si Lloyd Shapley.

Cei doi profesori – Roth, de la Universitatea Harvard şi Shapley, de la Universitatea din California – au fost recompensaţi pentru o problemă economică „centrală: cum să asociezi diferiţi agenţi în cel mai bun mod posibil", a anunţat comitetul Nobel.

Pe lista nominalizărilor se mai aflau şi alte nume de profesori de la universităţi cu prestigiu: Robert Shiller (Yale), Kenneth Rogoff (Harvard), Carmen Reinhart (Harvard) şi Paul Romer, cunoscut pentru cercetarea asupra diferitelor tipuri de creştere economică. Însă „teoria alocărilor stabile şi practica designului de piaţă" a celor doi profesori americani a fost favorita de anul acesta.

Criticii spun că juriul Comitetului Nobel şi-a făcut obiceiul neplăcut de a recompensa, în cele mai multe cazuri, echipe formate din doi sau trei economiştii, cum a fost şi în 2011, pentru americanii Thomas Sargent şi Christopher Sims.