China şi BRICS: mecanismul creării unei lumi „non americane”

191

În cadrul celui de-al cincilea summit BRICS (organism de cooperare între Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), China şi-a reafirmat dorinţa de a avea un cuvânt mai greu de spus în politicile internaţionale. Acest nou rol urmează să fie obţinut prin expansiunea geografică şi o putere mai mare pe care să o exercite BRICS - iar dorinţa Chinei este confirmată şi de celelalte ţări participante.

Viziunea BRICS despre o lume „non americană" include transferul regional de putere în diferite domenii. Astfel, Africa şi Brazilia sunt interesate de dezvoltarea agriculturii şi biotehnologiei, India doreşte dezvoltarea industriei farmaceutice, iar Rusia industria aerospaţială şi energia.

Reprezentanţii BRICS subliniază şi că îşi doresc să atragă de partea lor ţări sărace sau în dezvoltare, care de regulă nu au loc şi, implicit, niciun cuvânt de spus în cadrul unor organizaţii de tipul G8 sau G20. Iar lista lungă de ţări care doresc să se alăture deja BRICS arată potenţialul planurilor făcute de chinezi.

În plus, organismul doreşte şi o implicare mai mare a statelor musulmane. De altfel, China a fost printre primele ţări care au felicitat venirea la conducere a preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, ceea ce sugerează că următoarea ţară ce se va alătura grupului va fi Egiptul.

Summit-ul s-a desfăşurat între 26-27 martie la Durban (Africa de Sud) şi a avut mottoul „Parteneriat pentru dezvoltare, integrare şi industrializare". La finalul întâlnirilor, cele patru state au accentuat poziţia comună asupra problemelor cheie de politică internaţională şi au semnat Declaraţia eThekwini, informează Radio Voice of Russia.