Copiii şi tineri, afectaţi profund şi pe termen lung de criza economică

59

Copiii care se nasc în perioade de criză şi recesiune sunt mai predispuşi la fapte antisociale, consum de droguri şi delincvenţă juvenilă, potrivit unui raport recent. De asemenea, în vremuri de insecuritate economică, chiar şi copiii care nu înţeleg pe deplin problema sunt afectaţi de veştile negative.

Astfel, un studiu realizat de New York Upstate Medical University, pe 9.000 de copii născuţi în anii 80, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, a evidenţiat rate mai ridicate de arestări, furturi, consum de băuturi alcoolice sau tutun printre tinerii din acea vreme. 

În primul rând, riscul să fie arestaţi, să intre într-o bandă, să consume marijuana, alcool sau tutun, este cu până la 17% mai ridicat în cazul copiilor care s-au născut în zone unde existau rate mai crescute ale şomajului, indiferent dacă aveau părinţi şomeri sau nu, decât în cazul altora de aceeaşi vârstă.

În al doilea rând, anxietatea a afectat modul în care părinţii şi-au crescut copiii – cu atât mai mult cu cât familiile au avut mai puţine resurse, relatează Daily Mail.

„Ceea ce ne-a frapat a fost faptul că (nr efectele crizei) trec prin toate straturile socio-economice", a declarat Dr. Seethalakshmi Ramanathan, conducătorul studiului.

Aceste concluzii i-au făcut pe autorii raportului să ia în calcul posibilitatea ca cei născuţi în această perioadă de profundă criză economică să aibă aceeaşi soartă, fiind afectaţi de recesiunea economică din ultimii cinci ani.