Portugalia ar putea deveni noua Grecie

18

Portugalia va deveni în anul 2012 „următoare Grecie", fiind ţara din zona euro care a intrat într-o criză severă, crede Mohamed El-Erian, directorul general al PIMCO , potrivit unui interviu realizat de Der Spiegel.

  Potrivit estimărilor oficiale, economia Portugaliei va scădea cu 3.3% în acest an, experimentând cea mai abruptă scădere din anii 1970. Programul de asistenţă externă a sprijinit Portugalia în 2010 cu 78 miliarde de euro de la UE şi FMI.

Mohamed El-Erian a explicat că primul acord de finanţare externă a Portugaliei va fi insuficient, iar ţara va fi nevoită ulterior să ceară mai mulţi bani de la UE şi FMI.

„Va fi o dezbatere largă privind modul în care UE, creditorii, FMI şi Banca Centrală Europeană vor împărţi contribuţiile. Apoi, pieţele financiare vor deveni neliniştite, deoarece se tem de implicarea sectorului privat", afrimă El-Erian pentru Der Spiegel, preluat de Reuters.

Potrivit afirmaţiilor lui El-Erian, anul 2012 va stabili dacă zona euro se va destrăma sau va deveni mai restrânsă, însă mai puternică, iar soluţia pentru a ieși din criză mai repede ar fi ca statele membre să-și „asume într-un final iniţiativa.” „Există mulţi bani care stau pe bară şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Mulţi bani", a subliniat el, adăugând că companiile vor începe din nou să investească odată ce va fi clar încotro se îndreaptă lucrurile pentru zona euro."

Pacific Investment Management Co. (PIMCO) este cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, cu active în administrare de 1.360 miliarde de dolari. PIMCO este divizie a grupului german de asigurări Allianz, însă funcţionează în mare parte autonom.