Cum fac băncile faţă crizei. Cine pierde?

11

Costurile administrative ale băncilor, de la salariile angajaţilor până la chiriile pentru sediile unităţilor teritoriale, continuă să aibă una dintre cele mai mari ponderi în dobânda creditelor, de circa 4%. Întrucât nu s-au restructurat pe măsura crizei, băncile au transferat acest cost şi clienţilor bun-platnici.

În al treilea trimestru din 2011, băncile au continuat să includă în costul creditelor o marjă de 3,8 puncte procentuale pentru a-şi acoperi costurile administrative, procentul fiind în scădere cu doar 0,2 puncte procentuale faţă de 2009.

Concurenţa slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să „paseze" clienţilor costurile provenite din organizarea ineficientă a activităţii şi evaluarea greşită a riscului, declară guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugând faptul că un sistem bancar concurenţial nu înseamnă neapărat mulţi actori, ci mai curând concurenţi puternici, care au capacitatea să lupte cu costurile.

Băncile încearcă să obţină venituri mai mari din dobânzi pentru a acoperi cheltuielile cu provizioanele şi pentru a-şi diminua pierderile, astfel că marja de câştig pe segmentul populaţiei a urcat cu mai mult de un punct procentual din luna iunie încoace, ajungând la 6,3 puncte procentuale.

Sursa: Mediafaxzf.ro