Esenţiale azi, 2 octombrie

65

Firme românești ce pot „inspira” Europa

Zece firme românești au fost incluse în ediţia de anul acesta a raportului „1.000 de companii care pot inspira Europa”, realizat de London Stock Exchange (LSE). Cele zece companii sunt Annabella, Aramis Group, B&B Collection, Dobrogea Grup, Fox Com Serv, Grup Serban, Intertranscom, Promat Comimpex SRL, Romaqua Group Borsec, SC Diana SRL. În raport sunt incluse companii care s-au evidenţiat în domeniul în care activează și care au potenţial de creștere. Din ediţia de anul trecut, singura firmă românească ce se repetă este B&B Collection, societate care activează în domeniul produselor de parfumerie și îngrijire.

Au crescut rezervele valutare administrate de BNR

Rezervele valutare administrate de Banca Naţională a României au înregistrat prima creștere după luna februarie. Acestea au crescut cu 361 de milioane de euro la finele lunii septembrie, faţă de luna precedentă. Din rezervă sunt plătite ratele scadente la datoria publică în valută. În octombrie plăţile au însumat 409 milioane de euro.

CE poate aduce guvernul român în faţa instanţei

Făcând referire la modificările legilor justiţiei şi ale Codului Penal, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, în caz contrar, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat luni situaţia din România în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Timmermans a subliniat că nu vede progrese în cazul României, ci doar paşi înapoi, aspect ce trezeşte îngrijorări.

Administraţia Trump estimează o creștere a temperaturii globale

Într-un raport amplu, de 500 de pagini, lansat luna trecută, administraţia Trump a emis ipoteza că, dacă trendul actual al încălzirii globale continuă până în anul 2.100, temparatura va crește la nivel global cu aproximativ 4 grade Celsius, comparativ cu nivelurile înregistrate în perioada preindustrială. Potrivit oamenilor de știinţă, o asemenea creștere ar fi catastrofală.

SUA refuză acordarea vizelor partenerilor gay ai diplomaţilor

Administraţia Trump a început de luni să refuze acordarea de vize partenerilor gay ai diplomaţilor străini și angajaţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite și le solicită celor care se află deja în Statele Unite să se căsătorească până la sfârșitul anului sau să părăsească ţara. „În conformitate cu politica Departamentului de Stat, partenerii care însoţesc membrii misiunilor permanente sau care doresc să îi însoţească pe aceștia trebuie să fie căsătoriţi pentru a fi eligibili pentru o viză diplomatică”, se arată în comunicatul oficial al autorităţilor americane.

Boris Johnson ar amâna procedura de Brexit

Boris Johnson, fost ministru britanic de externe, le-a declarat unor membri de rang înalt din Partidul Conservator că ar amâna procedura de Brexit cu cel puţin şase luni în cazul în care ar ajunge premier, timp pe care l-ar folosi pentru a reseta negocierile aflate în acest moment într-un impas. Johnson a demisionat în luna iulie de la conducerea diplomaţiei britanice și a criticat de mai multe ori propunerile premierului privind condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE.

Proteste în Catalonia

La un an după referendumul pentru independenţă, manifestanţi ce susţin autonomia Cataloniei au blocat şosele, căi ferate şi străzi din regiunea din nord-estul Spaniei. În Girona, la nord de Barcelona, unde protestatarii au ocupat liniile de cale ferată, poliţia a intervenit pentru menţinerea ordinii. Pe autostrada AP-7, care face legătura cu frontiera franceză, sunt câteva blocaje, iar mai multe străzi principale din oraşele Lleida şi Barcelona au fost blocate de manifestanţi.

O specie rară de cangur a fost fotografiată pentru prima dată

O specie de cangur de copac, care era pe lista animalelor dispărute de 90 de ani, a fost fotografiată pentru prima dată. În 1928, Ernst Mayr, devenit ulterior unul dintre cei mai cunoscuţi biologi din lume, a văzut în munţii din West Papua, Indonezia, o specie de cangur de copac pe care nu o mai văzuse niciodată. A împușcat-o și a trimis exemplarul la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Acesta a fost și ultimul contact între această specie de cangur și știinţă.

„Este una dintre cele mai puţin cunoscute mamifere din lume”, a declarat Mark Eldridge, un biolog de la Muzeul Australian, din Sydney. În iulie, Michael Smith, un biolog amator din Marea Britanie, a călătorit prin munţii Wondiwoi, din West Papua, căutând această specie de cangur, care se află printre cele mai căutate 25 de specii, potrivit Global Wildlife Conservation. În urma expediţiei, Smith a adus fotografii ale unui animal care pare a fi din aceeași specie cu cel pe care Mayr l-a văzut acum 90 de ani.