Efectele devastatoare ale unui nou cutremur și tsunami în Indonezia, asasinarea ziaristului disident saudit Jamal Khashoggi și nemulţumirile legate de retragerea Statelor Unite dintr-un acord nuclear cu Rusia au fost o parte din evenimentele notabile ale lunii octombrie.

La finalul lunii septembrie, în insula Sulawesi, din Indonezia, s-a produs un cutremur de pământ de 7,4 grade, urmat de replici și de tsunami. La 12 octombrie, când autorităţile au sistat oficial căutările, erau înregistraţi 2.113 morţi, 1.309 dispăruţi și peste 4.000 de răniţi.

Tensiuni în diplomaţie

După ce asasinarea unei ziariste bulgare de investigaţie, Viktoria Marinova, la 7 octombrie, a indignat Europa, dispariţia ziaristului saudit Jamal Khashoggi, după ce a intrat în consulatul ţării sale din Istanbul, la 2 octombrie, a generat tensiuni diplomatice între Arabia Saudită și numeroase ţări din Orient și Occident. Ţinta acuzaţiilor au fost autorităţile saudite și prinţul moștenitor, care, după negări iniţiale, au recunoscut la 20 octombrie uciderea lui Khashoggi – ziarist disident exilat din 2017 în SUA. Aliat al Riadului, Donald Trump le-a acordat credit autorităţilor saudite în primă fază, după care, alături de Turcia, UE și alte ţări a cerut anchete și a ameninţat cu sancţiuni. La scurt timp, Germania și Canada și-au anunţat intenţia de a suspenda livrările de arme către Arabia Saudită. Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Yemenul, deși aliaţii Riadului, și-au exprimat îngrijorarea că situaţia de criză din zonă le-ar putea afecta negativ.

Poziţionate similar în acest conflict, Turcia și SUA și-au îmbunătăţit recent relaţiile diplomatice, după ce, la 12 octombrie, un tribunal turc i-a ridicat pastorului american Andrew Brunson arestul la domiciliu și interdicţia de a părăsi Turcia, acesta plecând la scurt timp spre Statele Unite.

Anunţul făcut de președintele american, la 21 octombrie, că retrage SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat cu URSS, în 1987, a generat îngrijorări din partea marilor puteri. Susţinând că Rusia oricum îl încalcă de multă vreme, consilierul pe securitate de la Casa Albă s-a întâlnit, la 23 octombrie, cu Vladimir Putin, care neagă vehement încălcarea tratatului.

Imigranţii rămân în actualitate

Un fenomen cel puţin neobișnuit are loc în America Centrală, unde, la 13 octombrie, din nordul Hondurasului, s-a format o coloană de persoane pornind spre SUA, ţară aflată la peste 3.000 de km distanţă. Conform ONU, la 23 octombrie, numărul celor din convoi ajunsese la peste 7.000, provenind din Honduras, El Salvador și Guatemala. Ameninţând constant cele trei ţări cu tăierea ajutorului, iar Mexicul, cu închiderea frontierei, Donald Trump a avertizat că sunt infiltraţi răufăcători și necunoscuţi din Orientul Mijlociu.

Și Australia a intrat în vizorul internaţional pe această temă, ONU cerându-le autorităţilor să readucă în Australia solicitanţii de azil și refugiaţii trimiși forţat în Papua Noua Guinee și în insula Nauru. Guvernul de la Canberra neagă relele tratamente aplicate migranţilor, deși se știe că, din 2013, navele clandestine cu migranţi sunt împinse înapoi pe mare, iar cei care ajung totuși pe teritoriul australian sunt trimiși forţat în insule îndepărtate din Pacific.

La 18 octombrie, liderii europeni au dezbătut noul proiect privind migraţia în Europa, întocmit de Austria și de Danemarca. Astfel, ţările membre ar putea evita cotele de imigranţi în schimbul unor contribuţii financiare, iar în paralel UE să investească în Africa și în zonele de conflict, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai.

Situaţii noi în Europa și dincolo

Mai mulţi judecători pensionaţi recent din cadrul Curţii Supreme de Justiţie a Poloniei au fost rechemaţi la serviciu, după ce, la 19 octombrie, Curtea de Justiţie a UE a hotărât suspendarea noilor legi poloneze, îndelung contestate de Bruxelles. Un alt moment tensionat a fost, la 23 octombrie, respingerea de către Comisia Europeană a proiectului de buget a Italiei pe 2019, cu acuzaţia de deficit mult prea mare și de încălcare a legilor fiscale europene. Reglementând politicile de mediu din UE, comisia de resort din Parlamentul European a adoptat, la 10 octombrie, un raport de interzicere, până în 2021, a unor obiecte din plastic de unică folosinţă (farfurii, tacâmuri, paie, beţișoare de urechi). Iar în domeniul militar, la finalul lunii au avut loc în Norvegia cele mai ample exerciţii NATO de la încheierea Războiului Rece, iritând Rusia vecină.

După îndelungate discuţii, Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, la 11 octombrie, autocefalia unei Biserici Ortodoxe ucrainene unice, fapt care a determinat Biserica Ortodoxă Rusă să rupă legătura cu Patriarhia Constantinopolului, pe care o consideră schismatică.

Dat iniţial dispărut în Franţa de către soţie, șeful Interpolului, cetăţean chinez, a fost arestat de autorităţile chineze și acuzat de fapte de corupţie, la 7 octombrie, dându-și la scurt timp demisia și generând îngrijorare în Occident.

Din data de 17 octombrie, în Canada oricine poate cumpăra și consuma legal canabis în scopuri recreative, fiind prima ţară din G20 care ia această măsură. Potrivit statisticilor oficiale, 16% dintre canadieni au fumat canabis în 2017.