Eurobarometru 2013 – pesimism pe toată linia

19

Românii au o percepţie diferită a situaţiei economice europene şi a celei naţionale: în timp ce sunt foarte pesimişti faţă de economia românească, văd cu ochi buni situaţia din Uniunea Europeană, potrivit unui Eurobarometru realizat în luna mai a acestui an.

Aproape 9 din 10 români cred că situaţia economiei naţionale este proastă, iar 31% dintre cei chestionaţi consideră că aceasta se va înrăutăţi în următoarele 12 luni. La nivel european, pesimismul naţional este, în medie, de 72%, doar 8% dintre europeni considerând că economia naţională funcţionează cum ar trebui.

Între motivele enumerate de români pentru situaţia deplorabilă din ţară sunt situaţia economică (44%), creşterea preţurilor/inflaţie (35%) şi şomajul (33%). Cea mai mare îngrijorare a românilor este situaţia financiară a familiei, nesatisfăcătoare pentru 58% dintre români, comparativ cu media europeană de 35%.

În ceea ce priveşte serviciile medicale şi sociale, românii sunt mai îngrijoraţi decât europenii, 21% indicând această problemă faţă de 11% media în rândul celorlalţi cetăţeni UE.

În schimb, România se află printre cele mai optimiste ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte viitorul blocului comunitar, situându-se pe locul 6 (62% opinii optimiste), potrivit Hotnews. Cele mai optimiste naţiuni în ceea ce priveşte viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) şi polonezii (63%), urmaţi de români. La polul opus, statele cele mai pesimiste sunt cele care au beneficiat de planuri internaţionale de susţinere – Grecia, Cipru şi Portugalia.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-16 mai, pe un eşantion reprezentativ de 26.605 persoane, dintre care 1.083 de persoane au fost români.