Germania vrea să crească vârsta de pensionare la 69 de ani

332

Banca Centrală a Germaniei recomandă creșterea vârstei de pensionare la 69, până în anul 2060, pentru a se asigura că ţara își poate onora angajamentele privind pensiile, pe fondul unei crize demografice acute.

În prezent, vârsta de pensionare este de 65 de ani și este programată să crească treptat la 67 de ani, până în 2030. Însă Bundesbank estimează că această creștere nu este suficientă pentru a permite guvernului german să menţină în continuare nivelul pensiilor de stat la standardul programat, de 43% din venitul mediu, fiindcă oamenii trăiesc astăzi mai mult.

De aceea, din dorinţa de a nu crește drastic contribuţiile la pensie și nici de a diminua semnificativ nivelul pensiilor, guvernul ar trebui să ia în calcul creșterea vârstei de pensionare la 69, până în 2060, au declarat oficialii băncii, citaţi de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a comentat această propunere subliniind că „guvernul german își menţine susţinerea faţă de păstrarea vârstei de pensionare la 67 de ani. Pensionarea la 67 de ani este o măsură sensibilă și necesară, având în vedere evoluţia demografică a Germaniei. De aceea o vom implementa așa cum am convenit deja: pas cu pas.”

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a fost criticat dur de partenerii din coaliţia social-democrată, din care face parte, atunci când a propus corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă. Așa că este puţin probabil ca noua propunere să prindă contur mai devreme de alegerile federale, care vor avea loc în 2017.