GfK: Inflaţia şi datoriile publice domină UE

17

Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominată de creşterea inflaţiei şi de cotele înalte ale datoriei publice. În timp ce germanii sunt mai optimişti cu privire la revenirea economică, alte state europene resimt puternic efectele crizei economice.

Sunt câteva dintre concluziile studiului EURO Climate, realizat de GfK pentru perioada ianuarie – martie 2011.

Inflaţia este tema dominantă în Europa în prezent, bugetul consumatorilor europeni fiind împovărat de costurile ridicate ale carburanţilor şi de creşterea preţurilor de consum. A doua mare problemă o reprezintă amploarea datoriei publice în ţările Uniunii Europene. Cea mai mare datorie publică din UE o are Italia, cu 118,9% din produsul intern brut.

Germania s-a detaşat încă din 2010 de evoluţia celorlalte ţări europene, mai ales faţă de Spania, Marea Britanie şi statele din estul Europei, unde urmările recesiunii economice se resimt încă puternic. Studiul a arătat că atât germanii, cât şi austriecii pornesc de la premisa că situaţia economică se va ameliora simţitor. În România, aşteptările cu privire la evoluţia situaţiei economice s-au stabilizat la un nivel foarte scăzut în primul trimestru al anului 2011, după ce au cunoscut o uşoară creştere în a doua jumătate a lui 2010.

Studiul realizat de GfK oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor cu privire la preţuri şi venituri, stare economică, disponibilitate de cumpărare în Germania, Austria, Cehia, Bulgaria, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, România şi Polonia.

(Foto: american.com)