25 de ani de la dezastrul din Cernobîl

12

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la explozia de la Cernobîl. Egalat luna trecută de dezastrul de la Fukushima, evenimentul de la Cernobîl a fost timp de un sfert de secol cel mai mare accident nuclear din lume.

Pe 26 aprilie 1986 a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară din Cernobîl, Ucraina. În ciuda accidentului, centrala a produs energie timp de 14 ani: reactorul 2 a fost închis în 1991 în urma unui incendiu, reactorul 1 a fost închis în 1997, iar reactorul 3 abia la finalul anului 2000.

Președintele rus a anunţat că va face o vizită în cursul zilei de marţi pentru a participa la ceremoniile memoriale, alături de Victor Ianucovici, președintele Ucrainei. La prima oră a dimineţii va fi susţinut un serviciu religios condus de patriarhul Chiril, la Kiev. Comemorarea evenimentului are o rezonanţă deosebită în urma dezastrului nuclear de la Fukushima, care are acum același nivel de periculozitate, gradul 7 pe scara INES.

Conform ONU și OMS bilanţul dezastrului de la Cernobîl este de aproximativ 4000 de victime. Ecologiștii de la Greenpeace au acuzat ONU de subestimarea crizei, indicând spre un bilanţ de 93.000 de cazuri de cancer. Mii de oameni au protestat în Franţa, Luxemburg și Germania luni, cu o zi înaintea comemorării a 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Protestatarii au folosit steagurile Japoniei și Ucrainei și au scandat în sunet de sirene, între sloganuri numărându-se „radioactivitatea nu cunoaște graniţe" sau „nu putem opri tsunami, dar putem opri centralele nucleare”.