În California a apărut o monedă nouă

177

Locuitorii unui oraş din California (SUA) au creat o monedă proprie, locală, pentru a încuraja rezidenţii să îşi păstreze banii la nivel local. Lansată în 2010 de un absolvent al Universităţii de Economie din Davis, comunitatea monetară a dolarului Davis a fost creată pentru a încuraja dezvoltarea oraşului şi stimularea afacerilor locale.

„Din punct de vedere economic ne-am gândit că poate fi o soluţie bună pentru ca şi cheltuielile, şi cumpărăturile să rămână la nivel local”, a declarat un localnic pentru Huffington Post.

Un dolar Davis valorează cât un dolar american şi poate fi cumpărat de pe site-ul comunităţii sau chiar de la piaţa din localitate. Mai mult de 50 de afaceri locale, furnizori, precum şi restaurante şi chiar o firmă de avocatură acceptă plata în dolari Davis.

„Cheltuie un dolar la un lanţ naţional de magazine şi doar 6 sau 10 cenţi rămân la nivel local. Cheltuie un dolar la un magazin local şi vreo 60 de cenţi rămân… Cheltuie un dolar Davis la un magazin local şi 100 de cenţi rămân la nivel local”, a explicat Nicholas Barry, cel care a creat moneda.

Ca şi concept, moneda locală nu este o idee nici nouă, nici unică. În timpul marii crize economice din SUA, între 1929 şi 1939, monedele locale erau destul de des întâlnite. Chiar şi astăzi se folosesc zeci de monede locale peste tot în Statele Unite, inclusiv în Brooklin şi Philadelphia. În statul California există în prezent mai multe de 12 comunităţi monetare locale.