Letonia, de la cel mai mare dezastru, la cel mai mare succes economic în UE

72

După ce a urmat cel mai drastic pachet de austeritate pe care l-a avut vreo ţară în UE, în doar patru ani, Letonia s-a transformat din cel mai mare dezastru economic european în economia cu cea mai mare creştere din Europa. Preţul plătit a fost însă scump: peste 5% din populaţie a emigrat, după anul 2008. Cei mai mulţi sunt tineri.

Letonia s-a confruntat cu o prăbuşire economică în perioada 2008-2009, din cauza crizei mondiale şi a îngheţării aproape totale a lichidităţii.

Guvernul a recurs atunci la austeritate strictă, mizând pe reducerea cheltuielilor şi punerea unei presiuni descendente pe preţuri şi salarii. Circa 30% din bugetari au fost concediaţi, iar salariile celorlalţi au fost micşorate cu circa 26 de procente, scrie ZF. Rata şomajului a crescut, în consecinţă, la peste 16%.

Rezultatul acestor măsuri, amintit cu fală de suporterii ideii de austeritate, a fost o creştere economică de 5,5% în 2011 şi un estimat de 5,3% în 2012. Deficitul bugetar a ajuns la 1,5% din PIB, nivel râvnit de multe dintre statele UE şi chiar din zona euro.

Câştigul economic adus de reforme face ca 31% din populaţia Letoniei să se confrunte cu "lipsuri materiale severe", se arată într-un raport al Eurostat. Doar în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, proporţia este mai mare.