Mario Draghi: situaţia Europei este foarte gravă

149

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că situaţia economică a Europei este „foarte gravă", lăsând totuși un apel pentru detașarea de evaluările agenţiilor de rating: „nu trebuie să ne acoperim feţele".

În continuarea afirmaţiilor făcute de președintele BCE vine și declaraţia de ieri a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Oliver Bailly. Acesta a atras atenţia asupra faptului că CE deţine informaţii secrete privind situaţia pozitivă a finanţelor statelor membre UE, în ciuda faptului că agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat zilele acestea 9 membri de bază ai Uniunii Europene, informează EUobserver.

În plus, agenţia de rating a retrogradat cu o treaptă și Fondul European de Stabilitate Financiară, mutare ale cărei efecte ar putea fi creșterea costului de ajutor pentru Grecia, Portugalia și Irlanda și punerea în pericol a protecţiei fragile anti-criză, în zona euro.

Purtătorul de cuvânt al CE a oferit asigurarea că instituţia pe care o reprezintă deţine „mai multe informaţii decât agenţiile de rating și (…) sunt elemente care lipsesc din analizele lor. Noi avem rapoarte lunare din partea statelor membre. Aceasta este o informaţie care ne parvine confidenţial. Agenţiile de rating nu deţin aceste informaţii," a mai spus purtătorul de cuvânt.