Măsurile de austeritate vin și peste America

13

Barack Obama a făcut un apel de reducere cu 4 trilioane de dolari a deficitului. În același timp i-a acuzat pe republicani pentru politica lor de reducere a taxelor și impozitelor pentru cei bogaţi. Conform AP discuţia devine o temă furtunoasă a viitoarei campanii electorale.

În planul de la Casa Albă, din cele 4 trilioane prevăzute ca reduceri, 2 trilioane ar veni din reduceri ale cheltuielilor bugetare. Un alt trilion ar veni în urma reevaluării sistemului de impozitare care permite la ora aceasta excepţii și incoerenţe. Iar restul sumei ar veni din recalculzarea dobânzilor datoriei naţionale de peste 14.000 de trilioane de dolari. În privinţa impozitelor și taxelor, Obama vrea să pună capăt erei Bush, în care acestea au fost reduse pentru cei bogaţi.

„Trebuie să trăim cu mijloacele pe care le avem, să reducem deficitul, să ne întoarcem pe calea care ne permite să ne plătim datoriile", a spus președintele în cadrul discursului susţinut la George Washington University. Speech-ul a fost presărat cu atacuri la adresa republicanilor, în special din pricina criticilor acestora pentru reforma sistemului de sănătate. „Dacă nu facem nicio schimbare, nu vom putea să ne respectăm promisiunile unei generaţii care va ieși la pensie, unei generaţii care va trăi mai mult și va avea de confruntat costurile de sănătate mai mari decât până acum."

Dacă pentru democraţi este un discurs fără ocolișuri, republicanii au văzut în el un discurs excesiv partizan, cu inexactităţi uriașe și lipsit de ideile care să reprezinte soluţiile presiunilor fiscale prin care trece ţara.