Milionarii lumii controlează 39% din bogăţia globului

224

Aproape 1% din populaţia lumii deţine 39% din bogăţia ei, relevă un studiu publicat marţi, 31 mai, de Boston Consulting Group.

La nivel mondial se numără 12,5 milioane de milionari. Conform evaluării BCG, milionari sunt cei care au bani gheaţă sau fonduri ce pot fi investite de peste 1 milion de dolari, excluzând case, bunuri sau acţiuni la o companie. SUA continuă să conducă în topul milionarilor cu peste 5,2 milioane de milionari (familii). Pe locul doi este Japonia cu peste 1,5 milioane iar pe locul trei se află China cu peste 1,1 milioane de milionari.

Cea mai uimitoare creștere o are Singapore unde 15% din populaţia ţării are peste un milion de dolari, cu mult peste nivelul Elveţiei sau al statelor din Golful Persic. Elveţia rămâne totuși prima pe continentul european, cu o concentraţie de 9,9% milionari din totalul populaţiei.

Aspectul central al tendinţei este repartizarea bogăţiei: sub 1% din populaţia lumii controlează 39% din bogăţia planetei, adică 47,4 trilioane de dolari. În timp ce în America milionarii controlează 29% din bogăţia SUA, în Orientul Mijlociu sau în Africa procentul bogăţiilor controlate este de 38%. Urcând statisticile la pragul milionarilor cu peste 5 milioane de dolari, aceștia reprezintă 0,1% din populaţia lumii și controlează 22% din bogăţia planetei.