Moody a retrogradat perspectiva de rating a UE

34

Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât perspectiva ratingului Uniunii Europene la „negativă". Revizuirea implică noi riscuri pentru Germania, Franţa, Marea Britanie şi Olanda, ţări care generează aproximativ 45% din veniturile bugetare ale UE.

„Modificarea reflectă perspectiva negativă atribuită ratingurilor AAA ale statelor membre care au contribuţii semnificative la bugetul UE. Situaţia de credit a acestor state membre este puternic corelată, deoarece toate sunt sunt expuse, în diferite grade, la criza datoriilor de stat din zona euro", motivează Moody's într-un comunicat citat de Bloomberg.

Potrivit aceleiași surse, economiștii de la Moody's au apreciat și că „o eventuală slăbire a angajamentului statelor membre faţă de UE şi o modificare a cadrului fiscal al UE care ar conduce la o administrare mai conservatoare ar bugetului ar avea efecte negative".

Mai devreme în acest an, Moody's a coborât la „negativ" perspectiva pentru Germania, Franţa, Olanda și Marea Britanie, din cauza crizei datoriilor din zona euro.