Preşedintele BCE: recuperarea economică a zonei euro poate eşua

40

Există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze, a declarat, miercuri, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, anunţă Mediafax.

Evaluarea BCE privind economia a rămas similară cu cea din luna precedentă, după câteva luni în care limbajul a devenit mai pozitiv, dar „perspectiva economică rămâne sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economică predomină", a declarat Draghi în deschiderea unei conferinţe de presă.

Mai mulţi guvernatori de bănci centrale din zona euro, conduşi de şeful Bundesbank, Jens Weidmann, au declarat că se pregătesc pentru retragerea măsurilor de combatere a crizei, în urma cărora au fost relaxate regulile de accesare de fonduri.

Mario Draghi consideră, însă, că estimările privind inflaţia nu impun o renunţare la măsurile mai relaxate de politică monetară, dată fiind starea economiei. „Având în vedere actuala situaţie a producţiei şi şomajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discuţie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematură", a afirmat el.

Inflaţia din zona euro s-a redus în martie la 2,6%, peste ţinta BCE de sub 2%, însă BCE nu-şi poate permite acum să semnaleze o majorare de dobândă sau retragerea măsurilor de finanţare.