Sarkozy: Eu și Merkel nu vom lăsa euro să cadă

97

Nicolas Sarkozy a avut la Davos un discurs ferm despre reforma așteptată la nivel mondial dar și unul patetic în care a apărat moneda euro.

„Îmbunătăţirea stării lumii" a fost motto-ul forumului pe care Sarkozy a decis să-l abordeze, în discursul său de joi, 27 ianuarie, de la Davos. Momentul a atras atenţia generală întrucât în anul 2011 Nicolas Sarkozy va fi atât președinte al Franţei cât și al celor două mari forumuri mondiale, G8 și G20.

Ideea că lucrurile pot merge așa cum au mers și până acum este, din perspectiva președintelui francez „o viziune periculoasă pentru omenire". Cele mai mari trei riscuri văzute de Sarkozy sunt: datoriile suverane, dezechilibrele financiare globale și inflaţia. El a subliniat că lumea are nevoie de idei noi, nu de ideologii vechi, iar G20 nu trebuie să devină un workshop în care doar se vorbește. „Un G20 care nu ia decizii este un G20 care devine ilegitim."

Partea de discurs cu cea mai mare sensibilitate a fost aceea în care președintele francez a apărat moneda unică europeană. „Niciodată, niciodată eu și doamna Merkel nu vom lăsa euro să cadă. Niciodată nu o vom lăsa să fie distrusă. Euro se scrie… Europa, euro este Europa. Europa a însemnat 60 de ani de pace pe continent. Niciodată nu vom abandona asta." Nicolas Sarkozy a evaluat și alternativa: „Consecinţele căderii euro sunt atât de catastrofale încât nici nu putem să ni le imaginăm, nici măcar nu glumim cu ideea aceasta."

La Davos sunt reuniţi 2500 de reprezentanţi ai elitei mondiale din afaceri, politică și mediul academic.