Șefa FMI avertizează cu privire la riscul SUA

98

Intrarea SUA în incapacitate de plată ar putea avea „consecinţe deplorabile" atât pentru Statele Unite cât și pentru întreaga lume, a declarat noua șefă a FMI citată de AFP.

Intrarea în incapacitate de plată duce la creșterea ratei dobânzilor, urmând „repercusiuni imense asupra burselor de valori și consecinţe cu adevărat deplorabile nu doar pentru SUA ci și pentru economia mondială în ansamblu", a spus Christine Lagarde într-un interviu acordat postului ABC. Șefa FMI a mai spus că nu-și imaginează nici măcar o secundă că Statele Unite ale Americii ar intra în incapacitate de plată.

Subiectul datoriei publice a SUA este din ce în ce mai discutat după ce Statele Unite au atins plafonul datoriei publice. Ca urmare este nevoie fie de mărirea plafonului de împrumut, fie de reduceri importante ale cheltuielilor bugetare. Mărirea plafonului, deși a fost făcută atât sub administraţii republicane cât și democrate, a dus acum la un impas politic în negocierile între democraţi și republicani. Data limită pe care a pus-o șeful finanţelor americane pentru deblocarea situaţiei a fost 2 august. Între timp președintele Obama a înaintat o dată limită de 10 zile care expiră săptămâna viitoare.

Miliardarul Warren Buffett a venit cu o soluţie rapidă, aceea de a stipula prin lege ca în cazul atingerii plafonului congresmenii aleși să știe că se află la ultimul mandat. Deși soluţia pare viabilă și ar stimula responsabilizarea, tocmai aleșii ar trebui să fie cei ce ar vota o astfel de lege, fapt puţin probabil.