Regimul sirian a arestat 60.000 de oameni

15

Un activist al drepturilor omului vorbește despre condiţiile inumane în care sunt deţinute persoanele arestate de regimul din Siria.

Forţele de securitate siriene au arestat circa 60.000 de persoane de la începutul protestelor antiguvernamentale, în martie 2011, a declarat Yassin al-Haj Saleh, un dizident politic care a fost el însuși deţinut între 1980-1996.

Cei mai mulţi au fost închiși doar pentru câteva zile și apoi eliberaţi pentru a face loc celor care erau arestaţi la întâmplare în zilele următoare. În jur de 11.000 de persoane sunt încă în închisoare ca un „mesaj al fricii pentru oameni”, a spus Saleh pentru varianta londoneză a ziarului Asharq Alawsat.

Conform activistului, închisorile siriene au ajuns să fie atât de populate, încât autorităţile au folosit case rechiziţionate și săli de sport pentru a le transforma în închisoare. Acesta este contextul în care autorităţile siriene au anunţat, pentru 10 iulie, debutul dialogului cu opoziţia. Opoziţia a precizat că persoanele invitate la dialog nu o reprezintă, iar dialogul este un show. Regimul sirian se află în prezent în atenţia organizaţiilor pentru drepturile omului.