Semne ușoare că economia lumii își revine

15

Fitch a îmbunătăţit ratingul Greciei de la „default" la nivelul „B-", Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a remarcat semnele de consolidare a economiei americane şi atenuarea tensiunilor de pe pieţele financiare, iar acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de ieri la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni şi jumătate.

Agenţiile de rating, Fitch, Moody's şi Standard&Poor's, au retrogradat în repetate rânduri ratingul Greciei, pe parcursul crizei, aducând calificativul până la nivelul corespunzător unui default (încetare de plăţi). Este pentru prima oară când o agenţie de evaluare financiară îmbunătăţeşte calificativul Greciei de la declanşarea crizei datoriilor la sfârşitul lui 2009.

„Agenţia consideră că există în continuare un risc ridicat de default al Greciei, având în vedere nivelul încă foarte ridicat al îndatorării, după programul schimbului de obligaţiuni", se arată într-un comunicat al Fitch, citat de Reuters.

Fed a apreciat că economia americană înregistrează o creştere moderată, avertizând totodată că există încă riscuri semnificative de scădere.

Coform datelor publicate marţi de Departamentul pentru Comerţ, vânzările de retail din SUA au înregistrat luna trecută cea mai rapidă creştere din ultimele cinci luni, de 1,1%, sugerând că redresarea economică continuă, anunţă Reuters.

Datele încurajatoare din Europa și Statele Unite au stimulat interesul pentru plasamente riscante, ridicând nivelul tranzacţiilor făcute ieri de marile companii europene, la cel mai înalt nivel din ultimele şapte luni şi jumătate.