Statele BRICS bat palma pentru o nouă ordine mondială

6449

Lumea s-a săturat de Fondul Monetar Internaţional și de Banca Mondială, atât ţările care se văd nevoite să se salveze prin împrumuturi, cât și cele care nu sunt lăsate să ia parte la schemă. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Banca Mondială și FMI au fost înfiinţate după al Doilea Război Mondial, pentru a asigura fondurile necesare reconstruirii Europei. Consiliile de guvernare ale celor două instituţii includ reprezentanţi din multe ţări, însă sunt dominate de către SUA și aliaţii europeni.

În ultimii ani, odată cu creșterea economică a Chinei, Braziliei și a altor ţări în curs de dezvoltare, s-a insistat ca ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să primească un rol mai important în guvernarea FMI și BM.

În această idee, acum 4 ani de zile s-a ajuns la o propunere de restructurare a consiliilor de conducere ale celor două instituţii, astfel încât să crească influenţa Chinei și a celorlalte ţări. Însă propunerea trebuia să fie aprobată de Congresul american care a refuzat să aprobe schimbările legislative necesare. Prin urmare, aceste ţări s-au săturat să mai aștepte la o masă unde nu vor fi primite niciodată.

Pentru că… de ce nu?

Conform unui raport ONU din 2014, ţările BRICS sunt responsabile pentru cea mai mare parte a creșterii economice globale de după criza din 2007-2008. Numai faptul că aceste ţări, care încă sunt în curs de dezvoltare, au rezervele financiare necesare pentru a pune pe picioare o alternativă la FMI este un motiv destul de bun să o facă, consideră cei care au scris raportul.

Crearea Noii Bănci de Dezvoltare va da puterea necesară statelor BRICS pentru a avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește dezvoltare arhitecturii financiare globale.

După experienţa crizei financiare globale, este din ce în ce mai clar faptul că Fondul Monetar Internaţional nu este suficient pentru a face faţă tuturor derapajelor financiare și, de asemenea, presupune o condiţionalitate care pare de multe ori inadecvată. Rămâne un spaţiu gol ce ar putea fi umplut de către un fond monetar condus de statele BRICS, care au și experienţa unor instituţii regionale, precum Iniţiativa Chang Mai.

O instituţie democratică

Banca Mondială finanţează dezvoltarea de proiecte în toată lumea, iar FMI este soluţia de ultimul resort care împrumută bani ţărilor care nu pot să își plătească datoriile externe. Pentru acest ajutor, instituţia impune un control bugetar strict, care a provocat multă animozitate. Se știe că atunci când FMI sau BM împrumută bani, sunt atașate condiţii „ce tind să reflecte valorile și interesele Washingtonului și aliaţilor săi din Londra”, scrie DW.

„În ce privește FMI și Banca Mondială, Statele Unite împreună cu aliaţii săi chiar iau aproape toate deciziile, iar majoritatea lumii … nu are niciun cuvânt de spus”, declară și Mark Weisbrot, codirector al Center for Economic and Policy Research, din Washington, D.C.

Ţările BRICS încearcă să se elibereze de sub dominanţa Americii și să elibereze și alte ţări, iar crearea unor instituţii precum Noua Bancă de Dezvoltare este un aspect-cheie al acestui efort.

Planul de bătaie pentru o nouă ordine economică

Potrivit planului, China, care are cea mai mare rezervă valutară din lume, va contribui la fondul instituţiei cu 41 de miliarde de dolari, Brazilia, India şi Rusia vor contribui cu câte 18 miliarde de dolari, iar Africa de Sud va asigura 5 miliarde de dolari.

Banii ar trebui să rămână în rezerva fiecărui stat și să fie transferaţi în caz de nevoie oricărui partener care solicită susţinere pentru piaţa valutară proprie. China poate retrage jumătate din valoarea contribuţiei, Brazilia, Rusia şi India pot retrage o sumă egală cu contribuţia, iar Africa de Sud, o sumă egală cu dublul contribuţiei.

În ceea ce privește conducerea, funcţiile sunt împărţite „frăţește”. Primul preşedinte al băncii, cu mandat de 5 ani, va fi din India, primul preşedinte al boardului guvernatorilor va fi din Rusia, primul preşedinte al boardului directorilor va fi din Brazilia, centrul regional african va fi găzduit de Africa de Sud, sediul central al băncii va fi găzduit de China, la Shanghai.

Misiunea va fi de a finanţa proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare și de a împrumuta bani, atunci când guvernele naţionale se văd în faţa unui deficit subit de capital, de exemplu, când investitorii internaţionali se retrag brusc dintr-o ţară de teama insolvenţei sistemului bancar.

Unii analiști, precum Andy Mukherjee, de la Reuters, se tem că politica de împrumut va fi mai laxă decât a Băncii Mondiale și că s-ar putea pierde bani pentru proiecte care sunt „dezastre sociale și ecologice”.

Noua Bancă de Dezvoltare are nevoie de aprobarea legislatorilor fiecărei ţări în parte, ceea ce ar putea dura încă câţiva ani. Însă atunci când va fi gata, banca va fi o sursă alternativă de finanţare pentru pieţele în curs de dezvoltare, care le va acorda, cel puţin în teorie, mai mult control asupra deciziile de finanţare care le afectează direct.

Dar mai mult decât atât, „va fi o unealtă puternică de prevenire a noilor dificultăţi economice și va stabili bazele pentru schimbări macroeconomice majore”, declară președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Foto: captură YouTube